В Україні розпочався зимовий локдаун, херсонські підприємці протестуватимуть

08 Січня 2021, 00:00

В період з 00 годин 00 хвилин 8 січня і до 00 годин 00 хвилин 25 січня на території України запроваджують так званий зимовий локдаун, або карантин зимових канікул.

Обмеження, які він передбачає, прописані в постанові Кабміну від 9 грудня 2020 р. № 1236, передає сайт IPC-Генічеськ.

В уряді цей період назвали «Зимовими канікулами заради безпеки». Його мета – не допустити розгортання нової потужної хвилі захворюваності після новорічних свят.

Напередодні підприємці Херсонщини заявили про намір вийти на протест. Пікет під стінами обласної адміністрації з вимогою скасувати локдаун планують провести з 12.00-15.00 у п’ятницю, 8 січня.

Водночас у Міністерстві охорони здоров’я України наголошують на необхідності посилення карантину, оскільки епідеміологи та експерти МОЗ прогнозують зростання кількості хворих на COVID-19 після новорічних свят. Як наслідок, буде збільшуватися навантаження на медичну систему.

Відповідно до постанови Кабміну, з 00 годин 00 хвилин 8 січня і до 00 годин 00 хвилин 25 січня

  • Забороняється робота кафе, ресторанів, барів (крім доставки та замовлень на винос).
  • Забороняється приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, крім:
торгівлі виключно товарами, що належать до продуктів харчування, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, побутової хімії, засобів зв’язку, друкованих засобів масової інформації, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин, на торгівельних площах, не менше як 60 відсотків яких призначено для торгівлі такими товарами. Торговельна діяльність іншими групами товарів може відбуватися лише із здійсненням адресної доставки замовлень.
  • Забороняється робота кінотеатрів, фітнес-клубів, спортивних залів, басейнів, театрів.
  • На період дії посиленого карантину заборонятиметься відвідування закладів освіти, крім закладів дошкільної освіти, торгівля непродовольчими товарами, проведення будь-яких розважальних, спортивних або культурних масових заходів
  • Дозволяється торгівля пальним.
  • Також в зазначений період можна надавати фінансові послуги, дозволена діяльність фінансових установ і діяльність з інкасації та перевезення валютних цінностей, діяльність операторів поштового зв’язку, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів (без зон харчування), діяльність з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, перукарень та салонів краси за попереднім записом.
  • Продовжить працювати громадський транспорт.

Як повідомлялось, станом на 7 січня в Україні на COVID-19

  • захворіло – 1 099 493 особи;
  • одужало – 773 214 осіб;
  • летальних випадків – 19 505;
  • проведено ПЛР-тестувань – 5 717 403.
За даними МОЗ України, щодня від коронавірусної хвороби помирає майже 200 людей. Понад 23 тис. осіб наразі знаходяться в лікарнях і потребують відповідної медичної допомоги в умовах стаціонару. Більше 10% — це важкі хворі.