У Криму триває пересихання річок і інтенсивне спрацювання водосховищ

03 Січня 2021, 20:50

В окупованому Криму в результаті триваючої посухи в грудні продовжилося пересихання річок і інтенсивне спрацювання запасів води у водосховищах природного стоку півострова. Загальний сумарний запас води у водосховищах на кінець 2020 року склав 31,308 млн. куб. м, що на 5,364 млн. куб. менше, ніж місяць тому.

Про це повідомляє кримський гідрометеоцентр, передає Центр журналістських розслідувань.

«В умовах дефіциту опадів і високих температур повітря, поліпшення гідрологічної обстановки в басейнах річок не відбулося. Осіння межень (період збереження низького рівня води – ред.) перейшла в зимову. Всупереч прогнозам, в верхів’ях річок Альма, Чорна вище водосховищ Партизанське і Чорноріченське до теперішнього часу відсутній стік. Останній раз відсутність стоку в кінці грудня в верхів’ї р. Альми спостерігалася в 1998 році, а у верхів’ї р. Чорної в 1985 р і 2010 г.», – йдеться в повідомленні.

Як зазначають синоптики, в більшості селевих річок округів Алушти, Судака і Феодосії зберігається пересихання. До кінця грудня пересихання верхів’я річки Альма вище Партизанського водосховища продовжується 150 днів, а верхів’я річки Чорна вище Чернореченского водосховища – 141 день.

Як вказують в гідрометеоцентрі, водність річок в Криму дуже низька для цієї пори року. Середні за місяць витрати води на річках Бельбек, Салгір, Малий Салгір, Біюк-Карасу, Демерджі склали 0,10-0,22 куб. м/с, на малих річках 0,002-0,083 куб. м/с і були: на річках Демерджі і Малий Салгір в межах 41-52% норми, а на решті річок в межах 1-17% норми.

Приплив води в водосховища природного стоку був незначним і склав: Білогірське – 0,475 млн. куб. м, Сімферопольське – 0,302 млн. куб. м, Щасливе – 0,108 млн. куб. м.

У Партизанське і Чорноріченське водосховища приплив води був відсутній.

«Продовжилося спрацювання запасів води, що залишилися, водосховищ природного стоку, загальний сумарний запас води в яких до кінця року склав 31,308 млн. куб. м, що на 5,364 млн. куб. м менше, ніж місяць тому і на 61,672 млн. куб. м менше, ніж рік тому», – відзначили кримські синоптики.

Як повідомлялось, в результаті посухи в окупованому Криму в водосховищах, які забезпечують водопостачання Сімферополя, залишився мінімальний обсяг води.

Нагадаємо:

  • З 24 серпня в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері.
  • З 23 вересня обмеження подачі води введене в Алушті, Партеніті і Малому Маяку.
  • 29 кримських населених пунктів знаходяться на «режимному водопостачанні».
  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.