У Генічеській адміністрації розповіли про усунення недоліків в експрес-тестуванні на COVID-19 на адмінмежі з Кримом

31 Січня 2021, 18:06

КПВВ "Чонгар" на адмінкордоні з Кримом

У Генічеській районній державній адміністрації розповіли про усунення недоліків в експрес-тестуванні на COVID-19, що здійснюється в КПВВ “Чонгар” на адмінмежі з Кримом.

Про це повідомила заступниця голови Генічеської РДА Гульнара Бекірова під час онлайн-конференції медіа-центру IPC-Генічеськ (відео з 8.43 хвилини).

“Зараз експрес-тестування, на мою думку, працює в тому порядку, як воно має бути. З 08.00 до 16.00 відкрите- експрес-тестування в КПВВ “Чонгар”. Якщо ж людина перетинає адмінмежу в інший час, то викликаються відповідні служби, людина не чекатиме довго і пройде тестування, якщо на це будуть показання”, – зазначила вона.

За її словами, на зауваження, виявлені під час моніторингу представниці Уповноваженого ВР з дотримання прав жителів АР Крим та м. Севастополь Ірини Верігіної, була відповідна оперативна реакція.

фото надане Генічеською РДА

Так, встановлена вивіска щодо проведення експрес-тестування, належним чином облаштовані приміщення, виділено окреме приміщення для тих, у кого будуть позитивні результати тесту на COVID-19. Також з Громадським центром здоров’я було відпрацьована процедура електронна передача результатів тестування.

Як повідомлялось, раніше представниця Уповноваженого ВР з дотримання прав жителів АР Крим та м. Севастополь Ірина Верігіна разом з регіональними представниками Уповноваженого ВРУ з прав людини Фейзі Каракашем та Артемом Ковалем промоніторила пункту проведення експрес-тестування на КПВВ “Чонгар”.

На своїй сторінці у Facebook Ірина Верігіна повідомила, що мета візиту – перевірка дотримання прав осіб, які перетинають адміністративну межу з тимчасово окупованою територією АР Крим, під час проведення експрес-тестування на визначення антигену коронавірусу SARC-CoV-2 безпосередньо у сервісній зоні перед КПВВ “Чонгар”.
Ірина Верігіна дізналась, що кількість експрес-тестів, що були надані для тестування громадян, які перетинають адміністративну межу з ТОТ АР Крим, становить 500 штук. При цьому, зазначеної кількості тестів наразі недостатньо для тестування всіх громадян, які прибувають з ТОТ АР Крим.

У зв’язку з тим, що у пункті проведення експрес-тестування на КПВВ “Чонгар” неопрацьований механізм отримання документального підтвердження результату тесту, особам, яким проведено експрес-тестування, всеодно необхідно проходити самоізоляцію або обсервацію.

Таким чином, було встановлено, що Херсонська обласна державна адміністрація наразі не забезпечила належне функціонування пункту експрес-тестування на визначення коронавірусу SARC-CoV-2 на КПВВ “Чонгар”.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України дав доручення  ДП “Реінтергація та відновлення” та Херсонській ОДА розмістити на КПВВ на адмінмежі з ТОТ Крим пункти тестування. Вони перевірятимуть наявність антигену на вірус COVID-19 у тих, хто перетинає тимчасову адмінмежу.