Світовий Банк може надати Україні 90 мільйонів доларів позики на протидію COVID-19

28 Січня 2021, 11:07

За попередніми домовленостями, Світовий Банк планує підтримку України у вигляді позики розміром 90 млн доларів на підтримку заходів з протидії  COVID-19 в Україні, а саме на забезпечення вакцин та тестування від COVID-19. 

Про це розповіли представники Світового Банку в Україні Олена Дорошенко та Дмитро Донець під час онлайн-дискусії “Вакцинація. Корупція. COVID-19”.

Вони зазначили, що для Світового банку пріоритетним є належний облік вакцин, закуплених Україною в рамках позики.

На заході від ГО “Антикорупційний штаб” та БФ “Пацієнти України” представники МОЗ, НСЗУ та експерти обговорили на якому етапі зараз знаходиться підготовка до вакцинації від COVID-19.

У свою чергу, Головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що в рамках ініціативи COVAX Україна може отримати в першу чергу вакцину від виробника Pfizer.

В Україні головним документом щодо вакцинації є дорожня карта, за якою заплановано вакцинувати населення протягом 2021-2022 років. За словами заступника Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка вже у лютому цього року в країні почнеться вакцинація.

“За попередніми домовленостям, Україна від COVAX очікує 16 млн доз вакцини. Також, Україна має закуплену вакцину за державний кошт. Зараз ДП “Медичні закупівлі” очікує на портфоліо від Sinovac, де буде вказано точні дані про ефективність. Вакцина для українців, які не входять в групи ризику, з’явиться на ринку не раніше другої половини 2021 року. Задля ефективного впровадження вакцинації від COVID-19, ми запустимо інформаційну кампанію, як тільки дізнаємось точні дати поставки.”, – зазначив він.

“Всього заплановано 5 етапів вакцинації. Перші чотири етапи — для груп ризику, а п’ятий — для всіх охочих. Для нас було важливим включити в перший етап серед груп ризику військовослужбовців. В умовах війни потрібно, щоб наші солдати на передовій не захворіли коронавірусом”, — розповів голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій.

Тим часом, за даними МОЗ, 5 529 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 28 січня 2021 року. Зокрема, захворіли 248 дітей та 236 медпрацівників.

Згідно інформації Херсонської ОДА, за минулу добу в області виявили 101 новий лабораторно підтверджений випадок захворювання на COVID-19, з яких у 10 дітей і трьох медичних працівників.

За даними ВООЗ, загальна кількість випадків COVID-19 у світі перевищила 100 мільйонів.

Як повідомляли в USAID Ukraine – USAID Україна, починаючи з березня 2020 року, USAID надало Україні додаткову підтримку на суму 19 млн. дол. США для пом’якшення наслідків пандемії, а загалом на сьогодні Уряд США виділив 40 млн. дол. для надання допомоги Україні у заходах із протидії COVID-19. Окрім підтримки сектору охорони здоров’я, уряд США також надає гуманітарну допомогу та здійснює заходи, які забезпечують отримання українцями основних послуг за умов соціальної дистанції.