Присиваська громада Херсонщини – серед найуспішніших в Україні (відео)

27 Січня 2021, 19:09

Про історію розвитку Присиваської громади розповіли у короткометражному фільмі “Вільні громади: успіх у деталях”, який підготував Український кризовий медіа-центр у рамках Програми USAID Ukraine – USAID Україна DOBRE.
“Громада несподівано опинилась на кордоні з окупованим Кримом, але попри це знайшла сили у 2016 році об’єднатися, розв’язати нагальні проблеми, знайти джерела прибутку та забезпечувати сталий розвиток”, – йдеться у відео.
У фільмі розповідається, як у Присиваській ОТГ облаштували заклади освіти, розвивають зелений туризм та зелену енергетику, налагодили водопостачання, збудували дитячі майданчики і стадіони, у кожному селі з’явилася футбольна команда.
“У нас весь час йшов відтік населення. У 2017 році ми зупинили це і пішли у плюс. Є такі родини, що переселились до нас, є такі, які бажали купити тут житло, але просто не змогли, бо вже нема вільного житла на продаж”, – розповідає голова Присиваської громади Сергій Кліщевський.
Загалом до фільму увійшли історії успіху семи громад з Миколаївської, Івано-Франківської, Дніпропетровської, Херсонської і Тернопільської областей:
🏘 Баштанська територіальна громада, Миколаївська область
🏘 Вознесенська громада, Миколаївська область
🏘 Нижньовербізька громада (Нижньовербізька сільська рада), Івано-Франківська область
🏘 Покровська територіальна громада, Дніпропетровська область
🏘 Присиваська громада (Адміністратор Присиваської Тг), Херсонська область
🏘 Теребовлянська громада, Тернопільська область
Автори пропонують глядачам 28 хвилин подорожі життям цих громад – про те, як вони визначали свої пріоритети, розробляли плани, діяли і рухалися до своєї мети. Тут про туризм, економіку, співробітництво, а найголовніше – ініціативних, креативних та дієвих людей, які розвивають громади та Україну.