Правозахисники підготували Ковід-пам’ятку для жителів окупованих територій

04 Січня 2021, 10:41

Жителям окупованого Донбасу бракує інформації щодо профілактики та лікування COVID-19. Для збільшення поінформованності співвітчизників українські правозахисники розробили спеціальну пам’ятку, яку поширюють у соцмережах.

Про це повідомляє сайт IPC-Генічеськ з посиланням на матеріали Центру прав людини ZMINA.

“Інформаційна кампанія для населення (непідконтрольних територій, – ред.) майже не проводиться. На основі рекомендацій Академії сімейної медицини України підготували Ковід-пам’ятку з відповідями на найактуальніші питання”, – зазначили в Центрі.

Пам’ятка складена російською мовою та містить відповіді на такі запитання, як: що робити, аби не захворіти коронавірусом, що робити при симптомах захворювання, при контакті з хворою людиною тощо.

Раніше міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій і заступник голови української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Резніков розповів, що уряд планує обговорити питання вакцинації на окупованих територіях із міжнародними організаціями.

Для того, щоб мешканцям окупованого Донбасу вакцинуватися від COVID-19, їм необхідно приїхати на контрольовану Україною територію. У пріоритеті лікарі та літні люди.

Як повідомлялось, жителі окупованого Донбасу, які отримали статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО), можуть звертатись за оформленням пенсій до відділень Пенсійного фонду України (ПФУ) на підконтрольній уряду території і вони будуть нараховуватись. Для цього потрібно один раз приїхати на підконтрольну територію, головне, що через карантин не були закриті КПВВ. Зараз Україна виплачує пенсії 660 тисячам пенсіонерів-ВПО з ОРДЛО.

За минулу добу в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксували сім порушень режиму припинення вогню.

Більше інформації про про коронавірус (COVID-19) на сайті covid19.com.ua.