Посол Великої Британії в Україні спростувала інформацію про начебто «послаблення» санкцій щодо РФ

08 Січня 2021, 08:24

Посол Великої Британії Мелінда Сіммонс спростувала недостовірну інформацію в деяких ЗМІ про начебто «послаблення» санкційного режиму щодо РФ.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію посольства.

«Велика Британія підтримує територіальну цілісність України та дотримується санкцій проти Росії за незаконну анексію Криму. Повідомлення про те, що ці санкції було послаблено, є неправдивими.

Загальна ліцензія, видана британським Міністерством фінансів для морських портів Криму, відтворює цілі та зміст ліцензійного відступу, передбаченого статтею 6а рішення Ради ЄС №269/2014, а, отже, зберігає дію аналогічної політики.

Інформація та інструкції, визначені Загальними ліцензіями, доступні на офіційній сторінці Офісу виконання фінансових санкцій при Мінфіні за цим посиланням», – йдеться в повідомленні посольства.

Посол Великобританії в Україні Мелінда Сіммонс. Фото: УНІАН

Як заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко, російські ЗМІ тиражують «новину» про «послаблення» Великою Британією режиму санкцій відносно Криму. Насправді, це – видавання бажаного за дійсне.

Він пояснив, що з 1 січня 2021 року Британія більше не є державою-членом Євросоюзу. Тому Сполучене Королівство розпочало процедуру перенесення європейських санкційних режимів у власне національне законодавство. У тому числі мова йде і про санкції щодо Росії.

«Загальна ліцензія британського Міністерства фінансів для морських портів Криму відтворила санкційний відступ від рішення Ради ЄС 2014/145/CFSP. Такий відступ існує з 2017 року. І раніше була можливість здійснення розрахунків за основоположні потреби в кримських портах, зокрема придбання продуктів харчування, ліків, оплату лікування. Ні про які інші нововведення не йдеться», – додав Ніколенко.

Він також нагадав про те, що 1 січня 2021 року набула чинності угода про стратегічне партнерство між Україною і Великою Британією.

«Сполучене Королівство залишається одним з найпотужніших і найбільш послідовних партнерів України в світі, яке продовжує надавати вагому політичну і практичну підтримку суверенітету і територіальній цілісності нашої держави в контексті протидії російській агресії. Велика Британія також є одним зі світових лідерів у питанні введення і збереження міжнародних санкцій проти РФ. Отже, розглядаємо повідомлення про нібито ослаблення Лондоном санкцій проти Росії як чергові російські інсинуації», – заявив Ніколенко.

Олег Ніколенко фото: МЗС

Раніше російські ЗМІ повідомили про те, що Британія дозволила своїм судам заходити в Керченський, Ялтинський і Євпаторійський порти окупованого Криму. Зокрема з 1 січня 2021 року дозволено оплачувати лоцманські послуги за прохід через Керченську протоку і за користування кримськими портами. Британські кораблі можуть заходити в кримські порти в екстрених обставинах і повинні мати можливість оплачувати такі послуги.

Однак російські ЗМІ подали цю інформацію як «ослаблення санкцій» щодо Росії.

Хочете знати більше про кримські санкції, запроваджені США, ЄС та Україною у зв’язку зі збройною агресією Росії проти України та їх вплив на сектори економіки окупованого РФ Криму? Знайомтеся з матеріалами нового розділу «Спецпроекти» на сайті Центру журналістських розслідувань: «Як працюють кримські санкції».

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Росією в березні 2014 року Державіаслужба України прийняла рішення про заборону всіх польотів над кримським півостровом. На початку квітня 2014 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль українських авіавластей над кримським авіаційним простором.
  • У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль), слідуючи конвенції ICAO про міжнародну цивільну авіацію, заборонила польоти до Криму, якщо вони не були узгоджені з українською стороною.
  • В липні 2014 року Україна офіційно закрила порти Криму для міжнародного судноплавства. Відповідно до наказу Міністерства інфраструктури від 16.06.2014 р «Про закриття морських портів» були закриті морські порти Керч, Севастополь, Феодосія, Ялта і Євпаторія, а всі документи, видані капітанами морських портів з 15 липня 2014 року, є незаконними.
  • Порти Криму і Севастополя внесені до санкційних списків ЄС та США.  Для обходу санкцій використовується схема позапортової – рейдової перевалки вантажів у Керченській протоці або нейтральних водах з подальшим транспортуванням до закритих портів Криму.