Найбільше туристичного збору приніс Херсонщині Генічеський район

29 Січня 2021, 17:17

Попри пандемію коронавірусу, 2020 рік був продуктивним для туристичної сфери області. За січень-грудень 2020 року сума надходжень туристичного збору до місцевих бюджетів склала близько 4,5 мільйонів гривень. При цьому найбільше з них було саме з Генічеського району.

Про це свідчать дані, оприлюднені управлінням туризму та курортів Херсонської обласної державної адміністрації.

Так, тільки за 11 місяців 2020 до Херсонщини завітали понад 3,8 млн відвідувачів, серед них — майже 57,4 тис. іноземців.

Згідно з інформацією, наданої Головним управлінням Державної податкової служби України у Херсонській області, Автономній республіці Крим та місті Севастополі за січень-грудень 2020 року сума надходжень туристичного збору до місцевих бюджетів склала близько 4,5 млн грн.

Загалом суб’єктами туристичної діяльності (заклади розміщення та туристичні агентства) Херсонщини сплачено до бюджетів усіх рівнів майже 37 млн грн. Окрім того, від супутніх економічних сфер, що є підґрунтям туристичних послуг (торгівля, розваги, відпочинок, транспорт, харчування), надійшло один  млн 359 тисяч грн.

Згідно з положеннями Податкового кодексу України, одним з місцевих зборів, рішення щодо встановлення якого приймається місцевими радами, є туристичний збір.

Метою запровадження даного збору є сприяння розвитку туристичного потенціалу територій, адже кошти збору надходять до загального фонду місцевих бюджетів та розподіляються на потреби територіальної громади, в тому числі на розвиток туристичного сегмента: покращення інфраструктури, розвитку туризму, як внутрішнього, так і в’їзного, підвищення іміджу туристичних центрів тощо.

Платниками туристичного збору є громадяни України, іноземці, особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно з законом та перспективним планом формування територій громад, про встановлення туристичного збору, та тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі). Платниками збору не можуть бути особи, які постійно проживають у селі, селищі, або місті, особи які прибули у відрядження чи за путівками (курсівками) до лікувально-профілактичних закладів, особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та їх супроводжуючі, внутрішньопереміщені особи, учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, ветерани війни та інш. визначені законом категорії осіб.
Справляння збору може здійснюватися у місцях проживання (ночівлі): готелях, кемпінгах, мотелях, гуртожитках для приїжджих, хостелах, будинках відпочинку, туристичних базах, гірських притулках, таборах для відпочинку, пансіонатах та інших об’єктах податковими агентами: юридичними особами, філіями, відділеннями, іншими відокремленими підрозділами юридичних осіб, фізичними особами-підприємцями, квартирно-посередницькими організаціями, юридичними особами, які уповноважуються радами.

Ставка збору встановлюється за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі), у розмірі до 0,5% – для внутрішнього туризму та до 5% – для в’їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за кожну добу тимчасового розміщення. Ознайомитися з актуальними ставками туристичного збору на Херсонщині можна за посиланням.