На Херсонщині перевіряють умови перебування в будинках для літніх людей

30 Січня 2021, 15:47

На Херсонщині після трагедії в Харкові тривають перевірки в соціальних об’єктах.

За інформацією Головного Управління ДСНС України у Херсонській областірятувальники Горностаївського районного відділу обласної ДСНС спільно з представниками поліції провели позапланову перевірку об’єктів з постійним перебуванням людей похилого віку та людей з інвалідністю. Побували у Горностаївському територіальному центрі соціального обслуговування та соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, центрі надання соціальних послуг Костянтинівської сільської ради та Каїрському психоневрологічному будинку-інтернаті.

Під час обстежень співробітники ДСНС звертали увагу на дотримання протипожежного режиму на території об’єктів, наявність та справність первинних засобів пожежогасіння, комплектацію пожежних щитів протипожежним інвентарем, утримання у належному стані шляхів евакуації з приміщень закладів, стан утримання електрогосподарства та справність внутрішнього і зовнішнього протипожежного водопостачання. Також з працівниками закладів провели інструктажі щодо дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій.

Крім того, згідно повідомлення управління, на виконання доручення прем’єр-міністра України розпочато позапланові заходи державного нагляду (контролю) за додержанням вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки суб’єктами господарювання, у власності (володінні) користуванні яких перебувають готелі, пансіонати, хостели, будинки для людей похилого віку та осіб з інвалідністю. Сьогодні такі перевірки вже відбулись в окремих закладах Каховського, Олешківського, Нижньосірогозького та Новотроїцького районів.

Під час проведення перевірок особливу увагу фахівці Служби порятунку звернули на наявність первинних засобів пожежогасіння, розміщення на видимих місцях планів евакуацій, проходження персоналом інструктажів з питань пожежної безпеки, утримання в належному стані евакуаційних шляхів і виходів, справність електромережі та джерела внутрішнього водопостачання. З працівниками закладів надзвичайники провели додаткові бесіди на протипожежну тематику.

27 січня, в облдержадміністрації відбулася нарада, на якій розглядали питання перевірки закладів, що надають соціальні послуги з проживання, на дотримання вимог щодо їх діяльності.

За словами начальника Нацполіції в Херсонській області Олександра Прокудіна, правоохоронцями вже перевірено 30 таких об’єктів, у яких загалом перебуває понад 1800 осіб. З вказаної кількості тільки 18 виявилися офіційно зареєстрованими.

Для перевірки закладів області, які надають соціальні послуги з проживаннястворена робоча групу, до якої входять працівники ДСНС, правоохоронних органів, Держпраці, медики, соцпрацівники.

Нагадаємо, 21 січня у Харкові в приватному будинку для людей похилого віку сталася жахлива пожежа, яка забрала життя 15 людей, відкрито кримінальне провадження за фактом порушення вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей.

На позачерговому засіданні Кабінет Міністрів України поставив доручення перевірити в усіх областях України заклади, які надають соціальні послуги з розміщення, на законність функціонування.