Карантин в Україні після 24 січня не скасують, надзвичайна ситуація діє до 28 лютого – КМУ

13 Січня 2021, 14:30

В Україні після припинення з 25 січня дії введених Кабміном посилених карантинних обмежень карантин і режим надзвичайної ситуації не буде скасований та діятиме до 28 лютого 2021 року.

Про це агентству Укрінформ повідомив міністр Кабінету міністрів України Олег Немчинов, передає Центр журналістських розслідувань.

«Я думаю, що у них (в інших країнах, де запроваджено локдаун – ред.) закінчиться карантин, коли вони завершать вакцинування. Наш термін запроваджено до 00 годин 25 січня. Після цього міністерство охорони здоров’я традиційно зробить свої висновки. У нас надзвичайна ситуація діє до 28 лютого включно. І вже ми будемо ухвалювати режим, який буде після закінчення карантинних обмежень новорічно-різдвяного періоду. Карантин буде точно тривати, тому що він зараз діє згідно з постановою, яка була ухвалена 9 грудня. Надзвичайна ситуація в Україні діє до 28 лютого. Йдеться про те, що ті жорсткіші обмеження, які були запроваджені з 8 січня, будуть діяти до 00 год 25 січня», – сказав Немчінов.

Він нагадав про те, що у низці країн Європи останнім часом ввели ще більш суворий та довготривалий карантин. Серед причин – ризики розповсюдження нового штаму COVID-19 та перевантаження медичної системи. При цьому Україна все ще належить до переліку країн з найбільш м’якими карантинними обмеженнями.

«Я використовую дані центру економічного відновлення, який проаналізував карантин у низці країн Європи. І хочу сказати, що, за даними індексу Оксфордського університету, ми зараз відносимося до п’яти кран, які найнижчі у списку. Зокрема, це Хорватія, Швейцарія, Бельгія та Франція», – додав міністр.

Нагадаємо:

  • З 8 січня до 00.00 25 січня в Україні діє «карантин зимових канікул». У цей період заборонено роботу закладів громадського харчування, торгових центрів, спортзалів, непродовольчих ринків, закладів освіти (крім дитсадків).
  • Магазини можуть продавати їжу, ліки, засоби гігієни, засоби зв’язку, ветеринарні препарати, а також побутову хімію. З 8 січня в супермаркетах заборонили продавати більшість непродовольчих товарів. Деякі українські супермаркети ці товари із залів не прибрали, а просто заклеїли стелажі сигнальними стрічками.