Кабмін дозволив проводити експрес-тест на антиген при в’їзді з Криму і ОРДЛО

08 Січня 2021, 13:09

Кабінет міністрів дозволив проводити тестування на коронавірус осіб, що прибувають з території окупованого Криму і ОРДЛО, не лише методом ПЛР, а й за допомогою експрес-тесту на визначення антигена.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на відповідну постанову Кабміну.

«Самоізоляція, обсервація особи у зв’язку з прибуттям з тимчасово окупованих територій в Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя припиняється в разі одержання негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, який проведено після перетинання контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території в Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та виїзду з них», – йдеться в постанові Кабміну від 5 січня, якою вносяться зміни до постанови від 9 грудня № 1236.

Донецькій та Луганській ОДА разом з ДП «Реінтеграція та відновлення», яке належить до сфери управління Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, доручено забезпечити облаштування пунктів тестування на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 на контрольних пунктах в’їзду на територію ОРДЛО та виїзду з них.

Херсонській ОДА разом з ДП «Реінтеграція та відновлення» та АТ «Українська залізниця» доручено забезпечити облаштування пунктів тестування на визначення антигена коронавірусу на контрольних пунктах в’їзду-виїзду на тимчасово окуповану територію Криму та Севастополя.

Донецькій, Луганській, Херсонській ОДА доручено забезпечити функціонування пунктів тестування на визначення антигена коронавірусу на КПВВ.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, Мінреінтеграції намагається отримати для фінансування свого держпідприємства «Реінтеграція і відновлення» гроші, передбачені в бюджеті на програму підтримки політв’язнів Кремля. Суть цієї оборудки докладно розкрито у публікаціях «Резніков і Шмигаль перекинули гроші політв’язнів на утримання ДПшки Мінреінтеграції» та «ДеПешка Мінреінтеграції забере 6,5 млн грн з програми підтримки політбранців».

Нагадаємо:

  • У Луганській області на КПВВ «Станиця Луганська» почав працювати пункт тестування на COVID-19, в якому громадяни, що перетинають лінію розмежування, можуть отримати результати тесту за 24-48 годин в залежності від суми оплати. Також на КПВВ обладнані три точки доступу Wi-Fi, що значно полегшить громадянам установку мобільного додатка «Дій вдома» для проходження самоізоляції.
  • З 2014 року, після окупації Криму Росією, вільну територію України та півострів розділяє адмінмежа з двома пунктами пропуску по обидва боки – українськими та російськими. Законно потрапити на окуповану територію можна лише через три українські контрольні пункти в’їзду-виїзду (КПВВ): «Чонгар», «Каланчак» та «Чаплинка». Щороку в обидва боки через них проходить 2,5 млн громадян. Це дорівнює кількості мешканців довоєнного півострова.
  • Детальніше – в сюжеті ЦЖР КПВВ на адмінмежі з Кримом: Дорога без кінця