На адмінмежі з Кримом зробили всього 9 експрес-тестів на COVID-19, перевірка виявила недоліки

21 Січня 2021, 15:25

На КПВВ «Каланчак» та «Чонгар» на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом всього проведено 9 досліджень експрес-тестами. Позитивних результатів не зафіксовано.

Про це повідомили в Херсонській облдержадміністрації 21 січня.
В ХОДА зазначили, що тестування експрес-тестами здійснюється не всім. Чітко визначений перелік осіб, які підлягають тестуванню:
  • особи, які відмовляються підключати додаток «Дій вдома»;
  • люди похилого віку, у яких телефони не мають можливості підключення вказаного додатку;
  • особи з температурою і підозрою на коронавірус.
Однак інформацію стосовно перевірки омбудсмена, під час якої були виявлені недоліки в організації тестування на COVID-19 на КПВВ “Чонгар”, в адміністрації поки що не прокоментували.
Раніше представниця Уповноваженого ВР з дотримання прав жителів АР Крим та м. Севастополь Ірина Верігіна разом з регіональними представниками Уповноваженого ВРУ з прав людини Фейзі Каракашем та Артемом Ковалем промоніторила пункту проведення експрес-тестування на КПВВ “Чонгар”.
На своїй сторінці у Facebook Ірина Верігіна повідомила, що мета візиту – перевірка дотримання прав осіб, які перетинають адміністративну межу з тимчасово окупованою територією АР Крим, під час проведення експрес-тестування на визначення антигену коронавірусу SARC-CoV-2 безпосередньо у сервісній зоні перед КПВВ “Чонгар”.
Ірина Верігіна дізналась, що кількість експрес-тестів, що були надані для тестування громадян, які перетинають адміністративну межу з ТОТ АР Крим, становить 500 штук. При цьому, зазначеної кількості тестів наразі недостатньо для тестування всіх громадян, які прибувають з ТОТ АР Крим.

У зв’язку з тим, що у пункті проведення експрес-тестування на КПВВ “Чонгар” неопрацьований механізм отримання документального підтвердження результату тесту, особам, яким проведено експрес-тестування, всеодно необхідно проходити самоізоляцію або обсервацію.

Таким чином, було встановлено, що Херсонська обласна державна адміністрація наразі не забезпечила належне функціонування пункту експрес-тестування на визначення коронавірусу SARC-CoV-2 на КПВВ “Чонгар”.

Як раніше повідомлялося, Кабінет міністрів України дав доручення  ДП “Реінтергація та відновлення” та Херсонській ОДА розмістити на КПВВ на адмінмежі з ТОТ Крим пункти тестування. Вони перевірятимуть наявність антигену на вірус COVID-19 у тих, хто перетинає тимчасову адмінмежу.