Територія навколо залізного мосту в Генічеську може стати привабливішою для туристів

27 Січня 2021, 09:43

Українські архітектори пропонують обговорити проєкт ревіталізації протоки Тонкої в Генічеську та наголошують, що ця територія є потенційно цінною для забудовників.

Відповідна пропозиція розвитку міста підготовлена в рамках проєкту «Південне узбережжя України: від дослідження до розвитку», передає сайт IPC-Генічеськ.

Усім охочим пропонується долучитися до обговорення пропозиції, що відбудеться у середу, 27 січня, о 18.00 на платформі Zoom за посиланням. Ідентифікатор конференції: 862 6280 9286. Код доступу: 166796

Зонування

Як повідомляє Urban Re-Public, автори запропонували нове зонування території навколо залізного мосту й берегів протоки Тонкої в Генічеську, беручи до уваги наступне. Це центральна частина міста, залізний (австрійський міст) – один з ключових елементів ландшафту Генічеська, і уся ця територія є відкритою брендовою панорамою міста з боку Арабатської магістралі, також те, що це прибережна підтоплювальна територія й окремі її ділянки є цікавими з точки зори захисту ландшафту, тож уведено до вживання термін «ветленд» – прибережні заболочені ділянки, які включені у містобудування як рекреаційні зони з мінімальним втручанням людини.

На схемі позначено цегляним кольором – капітальне будівництво та реконструкції; болотяним кольором – болотяні парки (ветленди); темні плями на ньому – еко-курорти; світло-болотяним кольором – парк «Старий цвинтар»; пісковим кольором – пляжі; сірим кольором – громадський простір; помаранчевим кольором (у центрі території поруч з мостом) – торгівельно-розважальний комплекс); блакитним кольором – рекреаційні території бувших ділянок залізниці та портових причалів.

Як виглядають сучасні ветленди

В основі проекту лежить ревіталізація узбережжя протоки Тонкої, яка географічно розташована близько до центру. Від мосту до будинку райадміністрації лише 950 м, а тому ця територія є потенційно цінною для забудовників, на чому і наголошують автори проекту. Серцем задуму є торгівельно-розважальний комплекс поблизу мосту (з автопоїздом від Арабатського шосе). Це важливий і ключовий елемент саме як архітектурна домінанта. Її місце розташування надзвичайно вигідне, й якщо оголосити національний архітектурний конкурс, можуть бути цікаві рішення. Території поруч (2,4 га, навколо старої залізниці) віддаються під будівництво готелів, міні-готелів, кемпінгів, ресторанів, квартал на рельєфі вище – під ревіталізацію з тими ж функціями.

Такими можуть бути набережні

Оскільки територія підтоплювальна, то для дренажування (водовідведення) використана значна площа під старою залізницею, де буде облаштовано громадський простір.

За мостом ще одна з родзинок проекту – кемпінги посеред ветленду у вигляді груп розосереджених сучасних невеликих будиночків на палях.

Окремо подано схему транспортних транзитів. Червоним показані автомагістралі, зеленим – пішохідні бульвари та доріжки. Під пішохідний бульвар облаштовується вул. Вокзальна – прямий транзит до центральної площі.

Транспортні транзити. Червоним – автомобільні, зеленим – пішохідні

Проєкт «Південне узбережжя України: від дослідження до розвитку» організовують Urban Re-Public в партнерстві з AMA group за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Як повідомлялось, міста Генічеськ і Скадовськ обрані для реалізації проєкту «Південне узбережжя України: від дослідження до розвитку». У Генічеську й Скадовську провели зустрічі з мерами й активістами, проводи польові дослідження, презентації.

Завдання проєкту – дослідження урбаністичного потенціалу цих міст, переосмислення їхнього розвитку та дотичних до них територій та розробка альтернативних сценаріїв просторових трансформацій, які дадуть поштовх до якісних екологічних, соціально-економічних і соціально-культурних змін.

Для тих, хто хоче взяти участь та слідкувати за реалізацією проекту, створені окремі групи, де можна відслідкувати усі активності.

Скадовськ:

https://www.facebook.com/groups/courbanskad2030/

Генічеськ:

https://www.facebook.com/groups/courbangenichesk2030/