З квітня в Асканійській громаді заклади освіти отримають автономію (відео)

26 Січня 2021, 17:51

селище Асканія-Нова

В Асканія-Нова територіальній громаді освітні заклади стануть автономними. Депутати селищної ради приймають відповідні рішення, вже створено наглядову раду, яка контролюватиме розвиток і виконання кошторису навчальних закладів, нововведення наберуть чинності з квітня поточного року.

Про це розповіла секретар Асканія-Нова селищної ради Оксана Василишина під час онлайн-конференції медіа-центру IPC-Генічеськ.

«Наша школа, опорний заклад брала участь у програмі «Демократична школа». Він дуже демократичний, всі рішення приймаються колегіально. Весь педагогічний колектив підтримує автономію закладу», – зазначила вона.

Процедура отримання автономії поетапна. Ще наприкінці минулого року на пленарному засіданні сесії селищної ради було ухвалене рішення про створення наглядової ради в освітніх закладах та затверджено положення про її функціонування.

Саме ця наглядова рада здійснюватиме передбачені законодавством функції щодо участі в стратегії розвитку закладу, буде аналізувати оцінку діяльності й керівника, контролюватиме виконання бюджету закладу. Наглядова рада працює на громадських засадах, до її складу входять представники громадськості, батьківського комітету. Працівники освітнього закладу не мають право входити до цієї ради. Склад ради приймався колегіальним рішенням батьків, громадськості.

На сесії 29 січня планують ухвалити рішення щодо скорочення відділу освіту, затвердити положення про відділ освіти у новій редакції. За ними залишаються функції головних розпорядників державних коштів, але розпорядники нижчого третього рівня коштів ми визначаємо навчальні заклади.

Автономію отримають опорний заклад навчально-виховний комплекс Асканія-Нова-гімназія, його три філії, а також дитячий садочок.

Всі ці зміни будуть впровадження в життя з першого квітня 2021 року. До квітня триватиме перехідна стадія.

Надання автономії навчальним закладам передбачено Законом «Про повну загальну середню освіту».

Автономізація діяльності закладів освіти основною метою має підвищення рівня ефективності здійснення менеджменту закладу і кінцевою метою – підвищення ефективності надання освітніх послуг, підвищення їхньої якості.