Жителі Херсонщини подарували шахраям 64 тисяч гривень, намагаючись купити автівки

10 Грудня 2020, 21:47

Житель Херсонщини хотів придбати авто за оголошенням в Інтернеті, а коли відправив передоплату 30 тисяч гривень, зрозумів, що потрапив на гачок шахраїв. У подібній ситуації опинився і мешканець обласного центру, який віддав шахраям 34 тисячі гривень.

Про це повідомили в поліції Херсонщини, яка тепер шукає кіберзлочинців.
“9 грудня в Каланчацьке відділення поліції зателефонував 32-річний місцевий житель. Чоловік розповів, що на одному із Інтернет-сайтів він побачив оголошення про продаж автомобіля. Продавець транспортного засобу попросив передоплату у сумі 30 тисяч гривень. Не вагаючись, заявник перерахував вказану суму грошей, після чого зв’язок з продавцем обірвався. А два дні раніше мешканець обласного центру, розраховуючи придбати собі автомобіль, віддав шахраям 34 тисячі гривень”, – розповіли поліцейські.
Правоохоронці в черговий раз закликали жителів Херсонщини при замовленні товару через Інтернет, бути більш обачними, щоб не стати жертвою шахраїв:
“Здійснюйте покупки на сайтах, які зарекомендували себе з позитивного боку, мають добрі відгуки ваших знайомих та не викликають сумнівів. Домовляйтеся про придбання товару на умовах відправки поштою накладеним платежем. Здійснюйте оплату за товар тільки після його перевірки. Якщо ви купуєте в Інтернеті автомобіль – переконайтесь у його наявності і відвезіть гроші особисто. У разі, якщо ви стали жертвою шахраїв, звертайтесья до найближчого відділення поліції або телефонуйте на 102”.
Як повдомлялося, щодня 1-2% українців стикаються з кіберзлочинцями телефоном, електронною поштою, в інтернет-крамницях, онлайн-сервісах з публікації оголошень,  працевлаштування та кредитування  тощо. Відповідно до статистики збитків від незаконних дій із платіжними картками в першій половині 2020 року щодня у середньому здійснюється 546 успішних для шахраїв незаконних операцій, тобто 23 на годину.
Онлайн-гра «Здолай шахрая!» – це гра-симуляція, де гравці потрапляють у змодельовані ситуації різних видів платіжного шахрайства та отримують інформацію про наслідки прийнятих ними рішень і поради щодо виявлення шахрайства та дієвих засобів захисту  у кожній ситуації. Клацнувши на картку з зображенням монстра-шахрая, гравець проходить одну схему платіжного шахрайства та дізнається про її ознаки й методи захисту. Наразі гра складається з 56 тематичних частин, які симулюють різні види платіжного шахрайства: телефонне, банкоматне та кредитне шахрайство, угон SIM-картки,  шахрайські розіграші призів, опитування та інтернет-крамниці, шахрайство на дошках оголошень, у сферах працевлаштування та заробітку в інтернеті, туризму та розваг, фішинг, шкідливе програмне забезпечення, програми-вимагачі, геймінг-шахрайство тощо.