З бюджету виділять 130 мільйонів гривень для реінтеграції молоді з окупованих територій

18 Грудня 2020, 22:08

Уперше від початку збройної агресії Росії в бюджеті України на 2021 рік заклали кошти на програму забезпечення реінтеграції молоді з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей та Криму. На реалізацію програми заклали 130 мільйонів гривень. Відповідатиме за це Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.
Про це повідомляє благодійний фонд Восток SOS.
Програма передбачатиме заходи, спрямовані на встановлення сталих зв’язків з жителями Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей, а також роботу над покращенням доступу молоді до освіти через підготовку до навчання та інтеграцію.
«Ця програма стала можливою завдяки об’єднанню зусиль Мінреінтеграції, громадських правозахисних організацій та народних депутатів України – членів комітету з освіти, науки та інновацій. Попри скорочення освітнього бюджету на 2021 рік спільно ми домоглися пріоритизувати для уряду та парламенту важливість збереження зв’язків із молоддю з окупованих територій та максимально надавати можливість їм приєднатися до загальноукраїнського освітнього та культурного простору, без пропаганди та примусу участі у парамілітарних організаціях, як це відбувається зараз в Криму на сході України. Впевнена, що вже за рік реалізації програми вдасться показати її ефективність та необхідність подальшої підтримки реінтеграційних заходів спрямованих саме на молодь» – зазначила співзасновниця Благодійного фонду «Восток SOS» Олександра Дворецька.
Раніше представники Коаліції громадських організацій Восток SOS, ZMINA. Центр прав людини, Донбасс SOS, Крымская правозащитная группа/Crimean Human Rights Group, Крим_ SOS, Право на захист та Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ» зверталися до президента, прем’єра депутатів профільного Комітету з проханням передбачити в діяльності Міністерство освіти і науки України на 2021 рік програми підготовчих курсів для дітей та молоді з окупованих територій, проведення кампанії з інформування їх про можливість навчання в українських університетах, а також функціонування «гарячої лінії» для консультацій дітей і їхніх батьків.
Як писав ЦЖР, за шість років міністерство освіти так і не розробило спеціальної навчальної програми для учнів з тимчасово окупованих територій, і якщо вступник хоче до певного вишу, який не бере участь у програмі “Доступна освіта”, він не має жодних преференцій перед іншими вступниками.
Міністерство з тимчасово окупованих територій минулої вступної кампанії зняло ролики, які агітували випускників з Донбасу вступати до українських вишів.