В ООН закликають владу України відв’язати виплати пенсій переселенцям від довідки ВПО

06 Грудня 2020, 04:16

В ООН закликають владу України відв’язати виплати пенсій переселенцям від статусу внутрішнє переміщеної особи (ВПО), як це передбачено в законопроекті 2083-д, який вже рік чекає на розгляд у Верховній Раді.

Про це йдеться в звіті Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ), в якому міститься оновлена інформація про права людини в Україні, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

У документі вказується, що карантинні обмеження на перетин лінії розмежування ще більш ускладнили життя населення, яке постраждало від збройного конфлікту на Донбасі.

«Таке суттєве скорочення фактично перешкоджає доступу вже вразливих категорій населення до освіти, сім’ї, працевлаштування та пенсій, і позначається на реалізації не тільки права на свободу пересування, але і прав на сімейне життя, освіту, працю, охорону здоров’я і соціальний захист», – зазначають в Місії.

У цьому контексті Моніторингова місія ООН привітала рішення Ощадбанку про продовження терміну дії банківських карток пенсіонерів-ВПО до 1 січня 2021 року. Пенсії продовжать накопичуватися, і пенсіонери зможуть отримати їх пізніше, без необхідності перетину лінії зіткнення до нового року для підтвердження реєстрації ВПО (яка необхідна для продовження терміну дії карток), а також зможуть уникнути жорстких умов перетину, ризику неможливості повернення на території, підконтрольні незаконним збройним формуванням або ризику захворювання COVID-19.

«В якості постійного рішення ММПЛУ наполягає на необхідності остаточного відмежування виплати пенсій від реєстрації ВПО, як це передбачено законопроектом 2083-д, який вже рік чекає на розгляд парламентом», – заявили в Моніторингової місії.

Як повідомлялось, Ощадбанк продовжив до 1 січня 2021 року дію платіжних карток переселенців, обслуговуються за тарифним пакетом «Мій рахунок», через карантин і тимчасові обмеження, викликані COVID-19.

Ощадбанк пояснив, що продовження дії електронних пенсійних посвідчень (ЕПП), які одночасно є банківськими картками, до 1 січня 2021 року, стосується виключно карток пенсіонерів, які мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Нагадаємо:

  • 26 листопада 2019 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №2083-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію». Він повинен вирішити питання виплати пенсії громадянам, які проживають на тимчасово непідконтрольних української влади територіях. Зокрема, законопрєкт передбачає відв’язування виплати пенсій від статусу внутрішньо переміщеного особи. Законопроєкт не передбачає виплат безпосередньо на непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей, а також в окупованому Криму.
  • На думку правозахисників «Донбас SOS», законопроєкт №2083-д допоможе найбільш уразливішій категорії населення – переселенцям, людям похилого віку та людям, які проживають на непідконтрольних територіях.
  • 5 лютого 2020 року Верховна Рада відправила на повторне читання законопроект №2083-д про право на пенсію для жителів ОРДЛО.