USAID надало допомогу медикам Херсонщини на суму в один мільйон гривень

09 Грудня 2020, 05:51

Фото Нацполіція АРК

Протягом шести місяців поточного року Агентство США з міжнародного розвитку USAID надало допомогу для протидії поширенню COVID-19 медикам які працюють у шести опорних лікарнях Херсонщини (обласній інфекційній, херсонській міській лікарні ім.Тропіних, центральним лікарням Олешківського, Голопристанського, Каховського та Генічеського районів). Вони отримали п’ять тисяч захисних комбінезонів на суму майже в один мільйон гривень.
Про це повідомили в USAID Ukraine – USAID Україна.
Наразі результативне партнерство Фонду «Захист» та USAID продовжуватиметься протягом ще трьох місяців. Дванадцять тисяч захисних костюмів отримають десять спеціалізованих лікарень Херсонської області, які приймають на лікування хворих на COVID-19.
Аби убезпечити кримчан та жителів материкової України від загрози «COVID-19», Фонд громади міста Херсон “Захист” у співпраці з Херсонською обласною державною адміністрацією за підтримки USAID Ukraine – USAID Україна передадуть захисні маски на контрольно-пропускні пункти та до Центрів надання адміністративних послуг у сервісних зонах КПВВ «Каланчак» та «Чонгар» на адмінмежі з незаконно анексованим Кримом.
За інформацією Херсонської обласної державної адміністрації, захисні маски будуть передані на КПВВ 10 грудня.
За даними Крим_ SOS, станом на листопад, щодня кордон з Україною в обох напрямках через КПВВ «Каланчак» та «Чонгар» перетинають близько 800 осіб.
Наразі всі КПВВ працюють у звичайному штатному режимі і з обмежень діє лише вимога встановлення програми “Дій вдома” для проходження самоізоляції. На всіх КПВВ на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом налаштована безкоштовна мережа wi-fi «Ukraine_loves_you!», аби громадяни України мали змогу встановити додаток «Дій вдома».
Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України врегулював своєю постановою всі гуманітарні підстави для перетину КПВВ на випадок, якщо їхня робота буде обмежуватись. З переліком гуманітарних підстав можна ознайомитись за посиланням.

Постановою визначається, що КПВВ на адмінмежі з півостровом Крим та у Донецькій і Луганській областях повинні працювати цілодобово. Однак робота КПВВ на адмінмежі із АР Крим може тимчасово припинятися за рішенням Кабінету Міністрів України відповідно до закону.

У травні цього року кримчанин Февзі Абкадиров 13 годин провів біля адмінкордону з Кримом: його не пропускали до батьків додому через реєстрацію (яку він вимушений був отримати на підконтрольній Україні території для отримання банківських послуг ще влітку 2014 року, коли кримчан визнали нерезидентами України). Кримчанин був переконаний, що якби не його пост у Фейсбуці, додому він би так і не потрапити.

У відповідності до Розпорядження Кабінету Міністрів України № 291-р з 16 березня 2020 р. до 14 червня роботу КПВВ на адмінмежі з півостровом на час карантину тимчасово призупиняли з метою запобігання поширенню в Україні хвороби COVID-19. КПВВ «Каланчак», «Чаплинка» та «Чонгар» працювали в обмеженому режимі. Громадяни України, в яких відсутня реєстрація місця проживання в Криму, могли перетинати адміністративний кордон на виїзд з Криму без обмежень, однак в’їзд на окуповану територію був можливий вже за дозволом голови ДПС і лише у випадку, якщо це зумовлено підставами гуманітарного характеру. При цьому в нормативно-правовій площині питання, що таке “підстави гуманітарного характеру”, було не врегульоване.

З 15 червня уряд відновив роботу всіх контрольних пунктів на адміністративній межі з тимчасово окупованим Кримом.

У разі виникнення додаткових питань щодо перетину КПВВ, а також потреби підтримки у перетині, контакти служби звернень Представництва Президента України в АР Крим:

 Мобільний номер телефону для звернень кримчан через Viber та WhatsAppp змінено: +380675476575
Інші контакти Служби звернень Представництва:
 за адресою для звернень громадян: м. Херсон, проспект Ушакова, 42
 за телефоном безкоштовної “гарячої лінії”: 0 800 502 192
 за допомогою мережі Skype – обліковий запис: ark predstavnictvo
 електронною адресою: zvernennia@ppu.gov.ua