У Києві знов судять кримчанина Тараса Синичака за держзраду

22 Грудня 2020, 13:12

22 грудня в Оболонському районному суді міста Києва заплановано засідання у справі Тараса Синичака, якого звинувачують у держзраді.
За версією обвинувачення, у березні 2014 року, коли Збройні сили РФ захопили санаторій “Судак”, Синичак не виконав указ президента України “Про передислокацію військових частин…”, перейшов на бік окупантів і зайняв аналогічну посаду в санаторії. У 2016 році він був затриманий українськими прикордонниками під час в’їзду з Криму до Херсонської області.

Сам Тарас Синичак вважає себе невинуватим. Він заявляв, що у березні 2014 року передав рапорт про звільнення зі Збройних сил України начальнику військового санаторію “Судак”. Синичак сказав, що не дезертирував, а в установленому порядку пішов з української армії й ніколи не переходив на службу до російських військ. За його словами, навесні 2014 року він залишився працювати в санаторії “Судак” як цивільна особа і не брав участі у підривній діяльності проти України.
Як повідомлялось, Медійна ініціатива за права людини за сприяння програми USAID Ukraine – USAID Україна «Права людини в дії» відновила регулярне інформування про судові процеси, пов’язані зі збройним конфліктом

Нагадаємо:

  • В січні 2016 року колишній заступник начальника центру з медичної частини – начальник медичної частини Центру медичної реабілітації, санаторного лікування та спеціальної підготовки особового складу Повітряних та Військово-Морських Сил ЗСУ «Судак», підполковник Тарас Синичак був затриманий українськими правоохоронцями в Херсонській області у контрольному пункті в’їзду-виїзду «Каланчак» на адмінкордоні з Кримом. За інформацією військової прокуратури, Синичак після окупації півострова всупереч наказам Міноборони і Генштабу не з’явився для проходження служби у військову частину на материковій Україна, отримав російський паспорт і перейшов на службу до армії РФ.
  • 16 січня 2017 року Дарницький райсуд Києва засудив Синичака до 8 років позбавлення волі, визнавши його винним у скоєнні злочинів передбачених ч.1 ст.111 (державна зрада) і ч.1 ст.408 (дезертирство) Кримінального кодексу України.
  • 25 червня 2018 року Апеляційний суд Києва скасував вирок Тарасу Сінічаку і повернув його справу на повторний розгляд судом першої інстанції.