У Херсонській області виділили землю під перший індустріальний парк

23 Грудня 2020, 23:50

Перший індустріальний парк на Херсонщині може з’явитися у Новорайській громаді: детальний план території розроблено, наразі в межах ТГ вже відведено земельну ділянку відповідно до вимог чинного законодавства.

Про це повідомили в офісі обслуговування інвесторів Херсонської облдержадміністрації.

«Створення індустріальних парків є дієвим механізмом залучення інвестицій з метою підвищення економічного розвитку регіону та створення нових робочих місць. Проте на сьогодні жодного ІП на Херсонщині немає. Проєкт ІП «Агропарк “Червоний маяк”» на території Новорайської ОТГ є пілотним для Херсонщини», – йдеться у повідомленні.

Розробку концепції здійснює ТОВ «Інвестиційне агентство розвитку сільських територій». Цього тижня за участю представників Офісу інвестицій та розвитку експорту,  Офісу Реформ Херсонської області, Новорайської ТГ та ТОВ «Інвестиційне агентство розвитку сільських територій» відбулась передача детального плану території індустріального парку для Новорайської ОТГ.

Менеджерка офісу реформ у напрямі економічного розвитку Оксана Гончарук розповіла, що індустріальний парк – територія виділена при плануванні міста для промислового розвитку, облаштована відповідною інфраструктурою територія. Його створення дасть змогу забезпечити підприємців спільною розвиненою інфраструктурою.

Начальниця управління “Офісу інвестицій та розвитку експорту” Тетяна Ужвій наголосила, що ОДА не перший рік працює з громадою, аби на території громад Херсонщини з’являлись нові індустріальні парки. Адже це дозволить залучати нові інвестиції, створюючи пільгові умови для бізнесу.

Серед форм державної підтримки індустріальних парків:

  • облаштування індустріальних парків коштом ДФРР та місцевих бюджетів;
  • звільнення від пайової участі у розвитку місцевої інфраструктури;
  • звільнення від сплати ввізного мита при ввезенні товарів.

Фінансування розробки концепції створення ІП «Агропарк “Червоний маяк”», а також розробку детального плану території ІП «Агропарк “Червоний маяк”» (який є складовою концепції створення ІП) взяли на себе Новорайська ТГ, Херсонська обласна державна адміністрація та Офіс реформ в межах реалізації проєкту «Створення проєктної документації для індустріального парку».