У Генічеську готують великі інфраструктурні проєкти (відео)

26 Грудня 2020, 05:45

місто Генічеськ, ілюстраційне фото

Керівниця відділу туризму Генічеської міської ради, членкиня правління ГО «Асоціація гостинності Генічеського району» Тетяна Большакова розповіла про співпрацю міської ради з проєктами USAID “Економічна підтримка Східної України” в галузі розвитку туризму Генічеська та Арабатської Стрілки та «Південне узбережжя України: від дослідження до розвитку», який виконується організацією “Urban Re-Public”.

Представниця міськради нагадала, що співпраця розпочалась з того, що 21 травня 2020 року Генічеська міська рада в особі голови Олександра Тулупова підписала меморандум про співробітництво з Проєктом USAID “Економічна підтримка Східної України” в галузі розвитку туризму Генічеська та Арабатської Стрілки. Основними напрямками співпраці стали:

  1. Проведення освітніх тренінгів для представників туристичного бізнесу, органів влади, фахівців культури, мистецтва та інших. Тренерами стали видатні особистості туристичної галузі України, експерти Проєкту USAID ERA Олександр Лієв – Голова Асоціації індустрії гостинності України, Анна Романова – виконавчий директор Асоціації індустрії гостинності України та Тетяна Тимошенко-  Голова Ради Всеукраїнської Федерації роботодавців у сфері туризму України.
  2. Покращення туристичної інфраструктури та грантова підтримка від USAID великих інфраструктурних проектів. На даний час опрацьовуються два великі інфраструктурні проєкти в Генічеську.
  3. Організація потужної промоційної кампанії туристичних можливостей регіону. Навесні силами USAID було створено промо – відео Генічеська та Арабатської Стрілки, яке транслюється як на Україні, так і за її межами.
  4. Грантова підтримка проєктів різної направленості в сфері культурного та подієвого туризму, а також в сфері освіти.

Основною ж задачею всієї туристичної спільноти громади є створення нових якісних туристичних продуктів, які допоможуть збільшити межі пляжного сезону. В цьому теж є велика допомога від проєкту USAID “Економічна підтримка Східної України” та його керівника Олександра Файніна.

Одним з найбільш вагомих результатів співпраці з USAID стало створення ГО «Асоціація гостинності Генічеського району», яка об’єднала в собі всіх активних членів туристичної спільноти Генічеської громади.

Другим направленням співпраці з Агентством США з міжнародного розвитку USAID став Проєкт «Південне узбережжя України: від дослідження до розвитку», який виконується організацією “Urban Re-Public”.

Головним завданням проєкту є дослідження урбаністичного потенціалу Генічеська, переосмислення розвитку міста та розробка альтернативних сценаріїв простору, які дадуть поштовх до якісних екологічних, соціально-економічних і соціально-культурних змін.

Проєкт є відкритим, з великою кількістю лекцій, круглих столів онлайн і на живо. Членами проектної команди є провідні архітектори з Херсона, Харкова та Київа, представники Херсонського державного університету з галузі біології, географії та екології, берегознавці та археологи.

За три дні, з 16 по 18 грудня 2020 року, проєктна команда зробила велику роботу: провела продуктивну тривалу зустріч з мером Олександром Тулуповим; разом з активістами та представниками міської ради дослідили місто на предмет виявлення найкращих локацій для перетворення; провели стратегічну сесію, представивши вибрані локації. Їх три: ділянка між двома мостами, територія зруйнованого сирзаводу і набережна-пляж.

Метою проектної команди був вибір локацій для перетворення. Далі свої напрацювання вони представлять трьом проектнім групам, кожна з яких має розробити свій ескізний варіант модернізації вибраних територій.

Результатом стане розробка 3-х проектних пропозицій для міста та їх презентація громаді: три схеми розвитку територій з розробкою зон відповідальності та ресурсного забезпечення. Також будуть представлені концепції розвитку берегової лінії та експертні висновки.

Семінар-презентація відбудеться в лютому 2021 року.