Шукала роботу – втратила майже 10 тисяч гривень: херсонка натрапила на шахраїв

05 Грудня 2020, 15:30

35-річна жителька обласного центру натрапила на шахраїв, після спілкування з якими з її банківського рахунку зникло 9700 гривень. 

Як повідомили у Відділі комунікації поліції Херсонської області, потерпіла звернулася до правоохоронців, які з’ясовують тепер обставини події.

Жінка знайшла оголошення про працевлаштування на дистанційну роботу. Спілкуючись по мобільному зв’язку, роботодавець попросив у заявниці данні її банківської картки. Після розмови з рахунку жінки зникло 9700 гривень.

Наразі за цим фактом проводиться перевірка.

Напередодні пенсіонерка з Херсонщини передала шахраям 13 тисяч гривень і 800 доларів США . Їй зателефонував незнайомий чоловік і повідомив, що начебто онука потрапила в дорожньо-транспортну пригоду і треба сплатити гроші, щоб вирішити цю проблему. Жінка повірила даній інформації. Після цього за її адресою приїхав незнайомець, якому жінка передала гроші. Перевіркою цього факту також займаються правоохоронці.

У вересні цього року стартувала онлайн-гра «Здолай шахрая!» для підвищення обізнанності громадян щодо правил безпечного користування платіжними інструментами та сервісами, яку розробила Українська міжбанківська Асоціація членів платіжних систем ЄМА за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

За даними представників проекту USAID «Трансформація фінансового сектору», щодня 1-2% українців стикаються з кіберзлочинцями телефоном, електронною поштою, в інтернет-крамницях, онлайн-сервісах з публікації оголошень,  працевлаштування та кредитування  тощо. Відповідно до статистики збитків від незаконних дій із платіжними картками в першій половині 2020 року щодня у середньому здійснюється 546 успішних для шахраїв незаконних операцій, тобто 23 на годину.

Онлайн-гра «Здолай шахрая!» – це гра-симуляція, де гравці потрапляють у змодельовані ситуації різних видів платіжного шахрайства та отримують інформацію про наслідки прийнятих ними рішень і поради щодо виявлення шахрайства та дієвих засобів захисту  у кожній ситуації. Клацнувши на картку з зображенням монстра-шахрая, гравець проходить одну схему платіжного шахрайства та дізнається про її ознаки й методи захисту. Наразі гра складається з 56 тематичних частин, які симулюють різні види платіжного шахрайства: телефонне, банкоматне та кредитне шахрайство, угон SIM-картки,  шахрайські розіграші призів, опитування та інтернет-крамниці, шахрайство на дошках оголошень, у сферах працевлаштування та заробітку в інтернеті, туризму та розваг, фішинг, шкідливе програмне забезпечення, програми-вимагачі, геймінг-шахрайство тощо.