Ще 10 громад Херсонщини отримали сільськогосподарську землю від Держгеокадастру

06 Грудня 2020, 06:02

Фото Євген Алхімов

На Херсонщині продовжується передача земель сільськогосподарського призначення державної власності за межами населених пунктів у комунальну власність територіальним громадам. Ще 10 громад отримали земельні ділянки, загальна площа яких становить 17364,1217 га

Як повідомили в Головному управлінні Держгеокадастру у Херсонській області за актами приймання-передачі отримали довгоочікувані землі голови ще 10 громад: Бериславської, Милівської, Тягинської громад Бериславського району, Зеленопідської територіальної громади Каховського району,  Високопільської територіальної громади Високопільського району, Великокопанівської та Виноградівської територіальних громад Олешківського району,  Асканія-Нова селищної, Присиваської та Хрестівської територальних громад Чаплинського району.

Загальна площа переданих земельних ділянок склала 17364,1217 га.

фото Держгеокадастру у Херсонській області

Усього до кінця 2020 року у комунальну власність територіальних громад Херсонщини буде передано понад 140 тис. га земель сільськогосподарського призначення державної власності.

З переліком земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, які передані у комунальну власність, можна ознайомитися на сайті Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області у розділі «Передача земель громадам».

Як повідомлялося, на Херсонщині стартував процес передачі сільськогосподарських земель державної власності територіальним громадам. Держгеокадастр передав у комунальну власність землі сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів першим 10 громадам.

25 листопада землю отримали: Бериславський район, Новорайська ТГ;  Білозерський район, Музиківська сільська ТГ; Білозерський район, Станіславська сільська ТГ; Голопристанський район, Чулаківська ТГ; Горностаївський район, Костянтинівська сільська ТГ; Каланчацький район, Мирненська селищна ТГ; Каховський район, Любимівська ОТГ; Нова Каховка, Таврійська міська ОТГ; Олешківський район, Ювілейна ТГ; Чаплинський район, Чаплинська сільська ТГ.

Нагадаємо, Верховна Рада 31 березня на позачерговому засіданні ухвалила Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”.

28 квітня Президент Володимир Зеленський підписав цей закон.

Законом з 1 липня 2021 року скасовується мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. З липня 2021-го до 1 січня 2024 року діятимуть обмеження на купівлю землі – не більше 100 га в одні руки. До 2024 року купувати землю зможуть лише фізичні особи.

Документ передбачає формування законодавчого поля для запровадження ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення, дає змогу забезпечити реалізацію конституційних прав громадян на вільне розпорядження своєю власністю та створить прозорі умови для набуття у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення громадянами України.

У законі йдеться, що власниками земель сільськогосподарського призначення можуть бути: громадяни України, українські юридичні особи з кінцевими бенефіціарними власниками лише з числа громадян України, територіальні громади, а також держава.