Одна з громад на Херсонщині отримала додаткове фінансування від програми DOBRE

08 Грудня 2020, 10:50

Високопільська  територіальна громада Херсонської області за найвищі досягнення в розвитку спроможності отримала додаткове фінансування від програми DOBRE.

Про це сайту IPC-Генічеськ повідомила координаторка з комунікацій програми DOBRE в південних регіонах Анна Нікуліна.

Як проінформували в програмі, Високопільська ОТГ одна з чотирьх громад, які отримали відзнаки та по 50 тисяч доларів від DOBRE за найвищі досягнення в розвитку спроможності.

Посилення спроможності місцевого самоврядування в партнерських громадах – одне з основних завдань програми. Програма DOBRE вимірює її за допомогою Індексу спроможності місцевого самоврядування, що використовується організацією Глобал Ком’юнітіз у різних країнах та адаптований під українське законодавство.

Із червня 2016 року програма DOBRE підтримує 75 об’єднаних територіальних громад в 7 областях.  Із третьою когортою Програма розпочала співпрацю в 2018 році. Саме серед партнерів третьої когорти визначили переможців у трьох категоріях громад:

  1. Міська громада – Помічнянська територіальна громада Кіровоградської області покращила свої показники з 25 балів до 61 балу.
  2. Селищна громада – Високопільська  територіальна громада Херсонської області покращила свої показники з 17 до 60 балів.
  3. Сільські громади – Дмитрівська територіальна громада Кіровоградської області та Миколаївська територіальна громада Дніпропетровської області покращили показники з 16 до 75 балів. Обидві громади стали переможцями у категорії сільських громад.

Очільники громад-переможців зазначили, що рішення про використання отриманих грошей будуть використовувати спільно з мешканцями їхніх територій, які зокрема приєдналися до них під час укрупнення громад.

Як повідомлялося, експерти програми DOBRE розробили посібник з метою підсилення знань та навичок посадових осіб та депутатів місцевих рад з питань управління майном територіальних громад. 

10 громад Херсонської області працюють за програмою DOBRE. Бюджет програми DOBRE складає 50 мільйонів доларів США.

Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) – це п’ятирічна програма, що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залученості громадян до прийняття рішень та забезпечення підзвітності та прозорості в громадському управлінні. З 2016 року програма USAID DOBRE підтримала 75 громад в 7 цільових областях: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській.  З червня 2020 Програма розпочало свою роботу ще в трьох областях: Запорізькій, Чернівецькій, та Чернігівській.