Новообрана херсонська влада намагається обмежити доступ журналістів та громадськості до сесій міськради

10 Грудня 2020, 14:29

На найближчій сесії Херсонської міської ради, 11 грудня, депутати мають розглянути регламент міськради. В його проєкті є аспекти, що обмежать доступ до засідань міськради журналістів та представників громадськості. 

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив керівник  громадської ради при херсонському міському голові Олександр Мошнягул. 

“В проекті регламенту присутні норми, які суттєво обмежують право громадян та журналістів бути присутніми на засіданнях сесій та постійних комісій. Згідно ст. 87 проекту громадяни які бажають бути присутніми на сесії мають за три дні до сесії написати відповідну заяву секретарю ради. А що робити, якщо секретар не призначений, захворів або відсутній з поважних причин? А в разі, коли позачергова сесія призначається за день, громадяни взагалі позбавляються права присутності.

В роботі постійних комісій ради громадяни та журналісти можуть брати участь тільки як запрошені, що суттєво обмежує їх права на участь в місцевому самоврядуванні”, – йдеться в повідомленні.

Також, за словами Мошнягула, в  статті 66 проекту регламенту є норма про прискорений розгляд питань сесії. Такі питання можуть не оприлюднюватись за 10 днів, як того вимагає закон. Вони можуть виникати напередодні сесії., і з ними не встигатимуть ознайомитись навіть депутати. Коло таких питань в регламенті не визначено.

Треба зазначити, що доступ журналістів до засідань міськради депутати вже намагалися лімітувати і раніше. Та представники херсонських ЗМІ через суд відстояли своє право на вільний доступ до інформації.