На Херсонщині запрацює Програма з аграрного і сільського розвитку АГРО

23 Грудня 2020, 15:07

У Херсонській області презентували п’ятирічної Програми з аграрного і сільського розвитку (АГРО), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та впроваджується компанією Кімонікс Інтернешнл.

За інформацією Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення м.Херсон на цьому тижні відбулась онлайн-презентація Програми USAID АГРО на платформі «ZOOM».
Участь у презентації взяли виробники і переробники продукції у секторах овочів, фруктів, ягід, молока, м’яса, домашньої птиці (окрім курятини), аквакультури та солодощів, а також представників територіальних громад.
Під час заходу в.о. директора Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення Херсонської обласної державної адміністрації Маргарита Степанова поінформувала щодо реалізації обласної цільової програми розвитку харчової та переробної галузі на 2020-2025 роки, яка на обласному рівні сприяє розвитку галузі, зокрема виробництву крафтової продукції. Саме у рамках цієї програми за підтримки Департаменту та Херсонського обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі в поточному році було надано пільговий кредит на придбання обладнання та матеріалів для облаштування цеху з виготовлення бекмесу (кавунового меду), а також для виробнитва крафтового пива. Крім того, окреслено питання щодо формування «Херсонської дороги вина та смаку», до якої включатимуться крафтові об’єкти переробки, що сприятиме просуванню Херсонщини на внутрішньому та зовнішньому туристичних ринках, як агротуристичну дестинацію.
Під час онлайн-презентації Програми USAID АГРО фахівці проєкту презентували основні напрямки та умови участі, поінформували учасників про шляхи покращення продуктивності та доступу до ринків у цільових ланцюгах доданої вартості, вдосконалення функцій фінансових підтримок та нормативно-правової бази у аграрному секторі, що сприятиме підвищенню національного та місцевого бізнес-середовища.
Метою програми АГРО є прискорення економічного розвитку сільських громад України, що потребують найбільшої підтримки, шляхом покращення управління в сільськогосподарському секторі, що сприятиме розвитку більш продуктивних, сучасних та прибуткових мікро, малих та середніх сільськогосподарських підприємств (ММСП), які успішно інтегруватимуться в конкурентні українські та міжнародні ринки.
Херсонщина – лідер в Україні по виробництву овочів та баштанної продукції; площа сільгоспугідь області – 1969,4 тис.га, площа ріллі –1777,9 тис.га; 2,0 млн тон зернових та понад 500,0 тис.тон технічних культур щороку і найвищий в Україні показник щодо врожайності сої – 36,1 ц/га.
За інформацією обласної адміністрації, Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України спільно з Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Всеукраїнська асоціація громад», за підтримки програми Світового Банку та ЄС «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні» розпочато 2-ий етап пілотного впровадження проекту онлайн платформи для сільськогосподарських товаровиробників «Державний аграрний реєстр» (далі – ДАР).
Перша черга другого етапу пілотного проекту також підтримується програмою USAID AGRO. Участь у пілотному проекті дозволить власникам земельних ділянок перевірити коректність даних на землю, виявити помилки в реєстрах і подати заявки на їх виправлення, а також перевірити відповідність даних про майнові права на землю, та за необхідності зареєструвати майнові права на землю.Реалізація другого етапу пілотного впровадження ДАР охоплює 53 об’єднані територіальні громади у всіх областях України. На території Херсонської області це Високопільська ОТГ Високопільського району, Асканія-Нова та Хрестівська ОТГ Чаплинського району. Особлива увага приділяється процесу опрацювання заявок на виправлення помилок щодо земельних ділянок у Державному земельному кадастрі.

Послугами ДАР можуть скористатися всі виробники сільськогосподарської продукції незалежно від форми господарювання. У майбутньому зареєстровані користувачі ДАР отримають можливість подавати онлайн заявки на участь у державних і регіональних програмах державної підтримки сільського господарства. ДАР – це автоматизована інформаційна система збирання, обліку, накопичення, оброблення та надання інформації про виробників сільськогосподарської продукції, з ме тою реалізації державної аграрної політики, зокрема в частині надання державної підтримки виробникам сільськогосподарської продукції.

Відповіді на запитання та форму реєстрації в ДАР можливо знайти на електронному ресурсі за посиланням: https://www.ar.gov.ua.