На Херсонщині реалізовують новий проєкт для розвитку Генічеська та Скадовська

15 Грудня 2020, 18:38

Міста Генічеськ і Скадовськ обрані для реалізації проєкту «Південне узбережжя України: від дослідження до розвитку», що виконується Urban Re-Public за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID. Днями в Скадовську провели зустрічі з міським головою й активістами, розпочалися польові дослідження. Завдання проєкту – дослідження урбаністичного потенціалу цих міст, переосмислення їхнього розвитку та дотичних до них територій та розробка альтернативних сценаріїв просторових трансформацій, які дадуть поштовх до якісних екологічних, соціально-економічних і соціально-культурних змін.
Про це йдеться у повідомленні Urban Re-Public, передає сайт IPC-Генічеськ.

«Скадовськ і Генічеськ – міста в Херсонській області, що симетрично розшматовані відносно півострова Крим. Одне – на Чорноморському узбережжі, друге – на Азовському. Одне має острів Джарилгач, інше – острів Бирючий. Обидва – природні заповідники. Обидва розташовані біля акваторій. Тобто, в дечому міста дуже схожі, але є суттєві відмінності. Саме на ретельному дослідженні спільних та відмінних характеристик ми будуємо наш підхід до розробки унікальних для кожного міста проєктів і стратегій розвитку», – розповів експерт проєкту, архітектор, громадський діяч, викладач архітектурного проєктування в ХДАЕУ Андрій Луцик.
Проєкт покликаний сприяти її розбудові задля перетворення південних населених пунктів в «місця щасливих людей», де буде комфортно і мешканцям, і відпочиваючим, де є умови для інвестиційно привабливого бізнесу, який би забезпечив нові перспективні робочі місця та заохочував молодь залишатися в рідному місті.

зустріч у Скадовську, фото Urban Re-Public

Ініціатори – архітектори з Києва, Харкова та Одеси, зі значним досвідом у царині урбаністики. Також до проєкту долучилися спеціалісти Херсонського державного університету, отже вас чекає надзвичайно цікава та корисна інформація з соціології, економіки, екології, історії урбаністичного розвитку містечок, а також їх культурного та туристичного потенціалу.
В рамках проєкту проводяться лекції, дискусійні панелі та обмін візіями та стратегіями онлайн і офлайн (якщо дозволять карантинні обмеження). Будуть проведені робочі зустрічі та презентації у Скадовську, Генічеську та Херсоні. Передбачається широке залучення місцевих підприємців, органів влади, активістів від громади.

“Для нас важливо знати думку скадовчан та генічан щодо подальшого розвитку міст, про що мріє молодь, яку ці міста втрачають через брак перспектив їхньої гідної самореалізації. Головний чинник такого сумного сценарію – відсутність чіткої стратегії розвитку регіону. Проєкт саме покликаний сприяти її розбудові задля перетворення південних населених пунктів в «місця щасливих людей», де буде комфортно і мешканцям, і відпочиваючим, де є умови для інвестиційно привабливого бізнесу, який би забезпечив нові перспективні робочі місця та заохочував молодь залишатися в рідному місті”, – йдеться у повідомленні.
Вирішальним етапом стане ініціювання створення місцевого офісу територіального розвитку для реалізації перших пропозицій та подальших розробок, який об’єднає зацікавлених представників місцевої громади, фахівців, бізнесменів та державних посадовців.
Для тих, хто хоче взяти участь та слідкувати за реалізацією проекту, створені окремі групи, де можна буде відслідкувати усі активності.
СКАДОВСЬК:
ГЕНІЧЕСЬК

Як повідомлялося, Проєкт USAID «Економічна підтримка Східної України» протягом цього року допомагав громадам Генічеського району розвивати туристичні продукти, утворити туристичні активи. В планах на наступний рік є конкретні ініціативи з фінансової підтримки певних нових продуктів у Генічеському районі Херсонщини.Влітку цього року готельєри і ресторатори Генічеського району Херсонщини об’єдналися в асоціаціюдля спільного зростання і розвитку туристичної сфери регіону.

Новостворена Асоціація гостинності Генічеського району провела на Арабатській Стрілці перший фестиваль-ярмарок «Вина та сиру».

Цього року ГО «Центр живої історії «Олешшя», яка є співзасновником Регіональної туристичної організації «Туризм Херсона» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у співпраці з управлінням туризму та курортів Херсонської облдержадміністрації реалізовувала туристично-контентний проєкт TripMustGoOn.

Туристичний портал TripMustGoOn.com, який розробили та запустили у рамках однойменного проекту, відвідало більше 110 тисяч користувачів. Чат-боти у соцмережах про туристичні об’єкти Херсонщини використали 1,7 тисяч осіб.

Окрім того, в рамках роботи над проєктом було розміщено понад 200 тисяч наліпок з унікальними QR-кодами на херсонських кавунах, відсканувавши які жителі інших областей України дізнавалися про туристичні принади області. Також з 1 по 31 липня 2020 року відбувся конкурс “Краща ідея сувенірів”, для участі у якому надійшло 226 заявок. Наразі сувеніри-переможці вже розповсюджуються у різних регіонах країни і на Херсонщині.