На Херсонщині двоє батьків віддали 70 тисяч гривень на “порятунок” дітей

23 Грудня 2020, 22:02

На Херсонщині двоє батьків за “спасіння” своїх дочок віддали шахраям 70 тисяч гривень: одну “рятували” від неприємностей з кримінальною відповідальністю, для іншої – направили гроші на лікування.
Про це повідомили в поліції Херсонської області.
За інформацією правоохоронців, у Каховський відділ поліції звернулася 54-річна жінка. Вона розповіла, що її 80-річному батькові зателефонував незнайомець і під приводом не притягнення до кримінальної відповідальності дочки пенсіонера, шахрайським шляхом заволодів у останнього грошима в сумі 10 тисяч гривень. Через 30 хвилин в Бериславський відділ поліції надійшло майже аналогічне повідомлення. Тут 58-річна жінка розповіла, що незнайомий співрозмовник повідомив батькові заявниці про те, що донька останнього знаходиться в лікарні та для її одужання необхідні гроші. В результаті шахраї заволоділи у літнього чоловіка грошима в сумі 60 тисяч гривень.

“Поліція Херсонщини попереджає: на сьогодні “телефонне” шахрайство – один із найпоширеніших видів шахрайств. Зловмисники телефонують переважно ввечері та вночі, коли люди збираються або вже відпочивають і не можуть ясно мислити та правильно оцінити ситуацію. Шахраї представляються працівниками правоохоронних органів або взагалі ніяк себе не називають. Вони повідомляють людям, що з їх родичем сталася біда: або він вчинив злочин і його затримали поліцейські, або він скоїв смертельну ДТП, або знаходиться в лікарні і потребує термінової операції. За звільнення від кримінальної відповідальності чи на лікування зловмисники вимагають перерахувати гроші на банківський рахунок або передати особисто тому, хто по них приїде.
Шановні громадяни, особливо пенсійного віку! Якщо вам телефонують незнайомці, які представляються працівниками правоохоронних органів і вимагають за щось гроші, не вірте їм, не піддавайтеся паніці і в жодному разі не перераховуйте гроші. Передзвоніть своєму родичу, який можливо опинився у такій ситуації, та переконайтеся наскільки отримана інформація відповідає дійсності. Також одразу телефонуйте на “102” та дійте відповідно порад, наданих диспетчером”, – закликали поліцейські.

Як повідомлялось, жителі Херсонщини подарували шахраям 64 тисяч гривень, намагаючись купити автівки.

Онлайн-гра «Здолай шахрая!» – це гра-симуляція, де гравці потрапляють у змодельовані ситуації різних видів платіжного шахрайства та отримують інформацію про наслідки прийнятих ними рішень і поради щодо виявлення шахрайства та дієвих засобів захисту  у кожній ситуації. Клацнувши на картку з зображенням монстра-шахрая, гравець проходить одну схему платіжного шахрайства та дізнається про її ознаки й методи захисту. Наразі гра складається з 56 тематичних частин, які симулюють різні види платіжного шахрайства: телефонне, банкоматне та кредитне шахрайство, угон SIM-картки,  шахрайські розіграші призів, опитування та інтернет-крамниці, шахрайство на дошках оголошень, у сферах працевлаштування та заробітку в інтернеті, туризму та розваг, фішинг, шкідливе програмне забезпечення, програми-вимагачі, геймінг-шахрайство тощо.