Медійники відновили регулярне інформування про судові процеси щодо подій війни: на цьому тижні заплановано 90

14 Грудня 2020, 14:51

Медійна ініціатива за права людини за сприяння програми USAID Ukraine – USAID Україна «Права людини в дії» відновила регулярне інформування про судові процеси, пов’язані зі збройним конфліктом. Згідно щотижневого розкладу, з 14 по 18 грудня заплановано близько 90 судових процесів.
Про це повідомляє сайт IPC-Генічеськ з посиланням на інформацію Медійної ініціативи за права людини.

“Ці провадження перебувають на різних етапах, у різних регіонах, процеси відбуваються як над затриманими фігурантами справ, так і “заочно”.
Більшість з них, на жаль, наразі проходять майже у повній інформаційній тиші. Через їх велику кількість, складність та тривалість, відсутність сталої практики та інші причини, системний моніторинг та висвітлення справ не здійснюється з боку медіа або громадських організацій, за окремими винятками (див. тематичний аналітичний звіт МІПЛ “Право на правду” https://cutt.ly/mhYkCww). Це перешкоджає встановленню правди про події збройного конфлікту на Донбасі та в тимчасово окупованому Криму”, – наголосили в Українській Гельсінській спілці з прав людини.
В УГСПЛ відзначили, що таке інформування стане в нагоді журналістам, правозахисникам, експертам та іншим зацікавленим особам, сприятиме встановленню правди про події збройного конфлікту.
Українські правоохоронні органи розслідують тисячі таких кримінальних проваджень, включаючи: справи щодо вчинення злочинів проти національної безпеки, грубих порушень прав людини, воєнних злочинів.
Для того, щоб отримувати щотижневі розклади, а також при виникненні додаткових питань, можна звертатися до Медійної ініціативи за права людини у Фейсбуці або за електронною адресою: mihr.ngo@gmail.com.
Згідно щотижневого розкладу, 14 грудня в Приморському районному суді міста Маріуполя відбудеться підготовче засідання у кримінальному провадженні щодо справи Максима Сімонова, який обвинувачений у створенні терористичної групи. 16 грудня у Слов’янському міськрайонному суді Донецької області розпочнеться судовий процес над Артуром Мутовкіним та Андрієм Толстих, які обвинувачуються у фінансуванні тероризму.
Також цього тижня у Харкові заплановане засідання у справі Нелі Штепи, яка обвинувачена у посяганні на територіальну цілісність України та створенні терористичної організації.

За даними джерел БСІ, у понеділок, 14 грудня, на сайті Міжнародного кримінального суду буде оприлюднений щорічний звіт щодо вивчення ситуації в Україні.

Нагадаємо: 

  • 6 грудня Генпрокуратура України і правозахисники підготували та передали до МКС чергове інформаційне повідомлення щодо вчинення Росією воєнних злочинів на Донбасі під час боїв за Іловайськ та Дебальцеве. В ньому, зокрема, йдеться про позасудові страти та насильницькі зникнення полонених українських військовослужбовців.
  • Уже 6 років триває російська військова агресія проти України. Якщо у випадку з Кримом Україна відразу визначила ситуацію як тимчасову окупацію, то з класифікацією збройного конфлікту на Донбасі все дещо складніше. Зокрема, тому, що Україна досі не в повному обсязі імплементувала положення міжнародного гуманітарного права в національну правову систему.
  • Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Конфлікт або війна: право проти політичної доцільності.