Генічеській громаді передали землі сільгосппризначення

14 Грудня 2020, 12:22

Ще 17 територіальних громад Херсонської області отримали у комунальну власність землі сільгосппризначення за межами населених пунктів. Серед громад, які тепер можуть самостійно розпоряджатися цим ресурсом, і Генічеська міська територіальна громада.
Про це повідомляє сайт IPC-Генічеськ з посиланням на інформацію ХОДА.
Тепер самостійно розпоряджатися землями зможуть Білозерська, Дар’ївська, Чорнобаївська, Великолепетиська, Рубанівська, Калинівська, Генічеська, Бехтерська, Голопристанська, Іванівська, Нововоронцовська, Новоолександрівська, Верхньорогачицька, Великоолександрівська, Скадовська, Нижньосірогозька і Херсонська громади.
«Одна з найпозитивніших змін в контексті впровадження реформи децентралізації – перезавантаження системи земельних відносин та побудова нової європейської системи управління у вказаній сфері. Я впевнений, що органи місцевого самоврядування зможуть раціонально використати передані їм землі», – наголосив т.в.о. голови облдержадміністрації Сергій Козир.

Раніше Головне управління Держеокадастру області вже передало з державної у комунальну власність землі 31 територіальній громаді.
Усього до кінця 2020 року у комунальну власність територіальних громад Херсонщини буде передано понад 140 тис. га земель сільськогосподарського призначення державної власності.

З переліком земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, які передані у комунальну власність, можна ознайомитися на сайті Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області у розділі «Передача земель громадам».

При цьому дані щодо земельних ділянок, які передали Генічеській громаді на сайті поки відсутні.

Нагадаємо, Верховна Рада 31 березня на позачерговому засіданні ухвалила Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”.

28 квітня Президент Володимир Зеленський підписав цей закон.

Законом з 1 липня 2021 року скасовується мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. З липня 2021-го до 1 січня 2024 року діятимуть обмеження на купівлю землі – не більше 100 га в одні руки. До 2024 року купувати землю зможуть лише фізичні особи.

Документ передбачає формування законодавчого поля для запровадження ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення, дає змогу забезпечити реалізацію конституційних прав громадян на вільне розпорядження своєю власністю та створить прозорі умови для набуття у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення громадянами України.

У законі йдеться, що власниками земель сільськогосподарського призначення можуть бути: громадяни України, українські юридичні особи з кінцевими бенефіціарними власниками лише з числа громадян України, територіальні громади, а також держава.