Генічеськ і Скадовськ можуть стати містами-побратимами

27 Грудня 2020, 22:42

Генічеськ і Скадовськ можуть стати тими центрами, які зможуть актуалізувати подальший розвиток інших населених пунктів регіону.

Таку думку висловила експерт проєкту «Південне узбережжя України: від дослідження до розвитку: Генічеськ-Скадовськ 2030», архітекторка Надія Антоненко, відповідаючи на запитання, чому саме ці міста були обрані для реалізації проєкту.

Генічеськ і Скадовськ можуть стати містами-побратимами, – припускає учасник проєкту, голова Асоціації гостинності Генічеського району Сергій Шентябін, який бере участь у заходах проєкту, а також планує відвідати підсумковий захід у Скадовську, припускає, що обмін досвіду між містами, спілкування може стати плацдармом для майбутньої взаємодії.

На думку проєктної команди, це ключові міста південного узбережжя України для розгортання програми урбаністичного розвитку прибережних міст і територій. Якісні поворотні зміни в їх розвитку стануть стимулом для більш широкої програми реновації українських прибережних територій як у Херсонській, так і у Одеській, Донецькій та Запорізькій областях. Цей досвід можна тиражувати і адаптувати, з урахуванням локальної специфіки.

Проєкт «Південне узбережжя України: від дослідження до розвитку: Генічеськ-Скадовськ 2030», який виконується ГО «Urban Re-Public» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), буде відкритим, з великою кількістю лекцій, дискусійних панелей і обміном баченнями та стратегіями онлайн і на живо (якщо дозволять карантинні обмеження). Також заплановані робочі зустрічі та презентації у Скадовську, Генічеську та Херсоні. Передбачається широке залучення місцевих підприємців, органів влади, активістів від громади. Для проєктної команди важливо знати думку скадовчан та генічан щодо подальшого розвитку міст, про що мріє молодь, яка здебільшого кидає свій дім через брак перспектив гідної самореалізації. Головний чинник такого сумного сценарію – відсутність чіткої стратегії розвитку регіону. Проєкт власне покликаний сприяти його розбудові задля перетворення в «місця щасливих людей», де буде комфортно і мешканцям, і відпочиваючим, де будуть створені умови для інвестиційно привабливого бізнесу, який й забезпечить нові перспективні робочі місця та заохотить молодь залишитися в рідному місті. Для якісної комунікації, промоції проєктних завдань та зворотного зв’язку було створено групи у фейсбуці: CO-URBANISM СКАДОВСЬК 2030 і CO-URBANISM ГЕНІЧЕСЬК 2030.

Ключовий захід проєкту – семінар «Скадовськ-Генічеськ-2030», який відбудеться у Скадовську протягом 1-9 лютого 2021 р. і який збере на одному майданчику представників громадськості обох міст, місцевої влади, експертів, тьюторів (наставників), учасників. За результатами тижневого інтенсиву буде розроблено та презентовано громаді по три проектні пропозиції для кожного міста: три схеми розвитку поселень та територій з розробкою зон відповідальності та ресурсного забезпечення; концепції розвитку берегової лінії; розробка кварталів (загальні схеми генерального плану, проектні пропозиції об’єктів забудови кварталів).

Як повідомлялось, наразі Генічеська міська рада та місцеві активісти, підприємці співпрацюють з проєктами USAID “Економічна підтримка Східної України” в галузі розвитку туризму Генічеська та Арабатської Стрілки та «Південне узбережжя України: від дослідження до розвитку», який виконується організацією “Urban Re-Public”.

Головним завданням проєкту є дослідження урбаністичного потенціалу Генічеська, переосмислення розвитку міста та розробка альтернативних сценаріїв простору, які дадуть поштовх до якісних екологічних, соціально-економічних і соціально-культурних змін.