Чотири громади Херсонщини отримали “мобільні кейси”, щоб приїжджати до людей з адмінпослугами

02 Грудня 2020, 17:34

Чотири громади в Херсонській області отримали “мобільні кейси” з обладнанням, що дозволить адміністраторам ЦНАПів виїжджати безпосередньо на місце до людей, які особисто не можуть відвідати центр надання адміністративних послуг.

“Мобільні кейси”,  які допоможуть маломобільним верствам населення та жителям віддалених від центрів надання адміністративних послуг населених пунктів, отримувати якісні адмінпослуги прямо на місці, не відвідуючи ЦНАП, отримали представники Олешківської, Кочубеївської, Новорайської та Білозерської ОТГ. У подальшому також планується передача ще 10 подібних кейсів громадам Херсонщини.
“Реалізація цього проєкту також допоможе зменшити ризики поширення COVID-19, адже людям не обов’язково стояти у черзі, а можна отримати адмінпослуги прямо на місці”, – зазначив голова Офісу Реформ Херсонської області Максим Савченко під час вручення “мобільних кейсів” .
Серед тих, хто отримав “мобільний кейс”, начальниця центру надання адміністративних послуг Новорайської сільської ради Людмила Моісеєнко.
“У нашій громаді проживає багато пенсіонерів та осіб з інвалідністю, яким доволі складно дістатися безпосередньо до ЦНАПу в селі Новорайське, аби отримати потрібну адмінпослугу. Тому тепер ці люди зможуть отримувати якісні адміністративні послуги не виходячи з дому”, – Людмила Моісеєнко.
Для представників громад проведуть тренінг, на якому їх навчатимуть користуватися новим обладнанням.
“Мобільний кейс” має бездротовий принтер, ноутбук, інтернет-модем, камеру та сканер. Це обладнання дозволить адміністраторам ЦНАПів виїжджати безпосередньо на місце до людей, які особисто не можуть відвідати центр надання адміністративних послуг.
Проєкт ”Мобільний кейс” як засіб забезпечення принципів доступності та справедливості при наданні адміністративних послуг населенню» реалізує Офіс Реформ Херсонської області в партнерстві з Херсонською обласною державною адміністрацією за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та сприяння Херсонської обласної державної адміністрації.

Реалізація проєкту дозволить:

  • посилити спроможність територіальної громади у наданні соціальних, правових, адміністративних послуг;
  • створити умови для забезпечення рівного доступу до отримання адміністративних послуг громадянам України різного соціального статусу;
  • забезпечити соціальну захищеність людей з обмеженими можливостями;
  • підняти якість надання послуг населенню, завдяки чому створюватимуться умови для зменшення відтоку населення з громади;
  • зміцнити довіру мешканців громади до влади.

З огляду на те, що частина ЦНАПів області на сьогодні забезпечена «мобільними кейсами», проєкт зорієнтований на підтримку діючих ЦНАПів, у яких вказана послуга відсутня.

Як повідомлялося, Програма «U-LEAD з Європою» планує надати Генічеській громаді пакет підтримки для облаштування ЦНАПу в селищі Рикове. Раніше Партизанська селищна рада пройшла конкурсний відбір за програмою U-LEAD з Європою, яка допомогатиме в облаштуванні ЦНАПу, навчанні персоналу. Оскільки Партизанська селищна рада ліквідовується зі створенням Генічеської міської територіальної громади, до якої увійдуть всі населені пункти району, допомогу від “ULEAD з Європою” буде передана вже Генічеській міській раді.