Цього року пасажиропотік через адмінмежу з Кримом зменшився вп’ятеро

21 Грудня 2020, 12:24

З початку 2020 року адмінмежу з тимчасово окупованим Кримом в обох напрямках перетнули 538 тисяч громадян та 75 тисяч транспортних засобів. У порівнянні з 2019 роком пасажиропотік зменшився вп’ятеро. За аналогічний період 2019 року адмінмежу перетнули 2 мільйони 583 тисячі громадянин та 391 тисяча автівок.

Значне зменшення пасажиропотоку прикордонники пов’язують, зокрема, з введенням карантинних обмежень через поширення «COVID – 19».
Наразі переважна більшість громадян перетинає адмінмежу з метою відвідування близьких родичів, отримання освіти, а також для оформлення документів та повернення в зворотному напрямку
Контрольні пункти в’їзду-виїзду на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом «Каланчак», «Чаплинка» та «Чонгар» продовжують функціонувати в штатному режимі.
Наразі всі КПВВ працюють у звичайному штатному режимі, діє лише вимога встановлення програми “Дій вдома” для проходження самоізоляції. На всіх КПВВ на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом налаштована безкоштовна мережа wi-fi «Ukraine_loves_you!», аби громадяни України мали змогу встановити додаток «Дій вдома».
Кабінет Міністрів України врегулював своєю постановою всі гуманітарні підстави для перетину КПВВ на випадок, якщо їхня робота буде обмежуватись. З переліком гуманітарних підстав можна ознайомитись за посиланням.

Постановою визначається, що КПВВ на адмінмежі з півостровом Крим та у Донецькій і Луганській областях повинні працювати цілодобово. Однак робота КПВВ на адмінмежі із АР Крим може тимчасово припинятися за рішенням Кабінету Міністрів України відповідно до закону.

У відповідності до Розпорядження Кабінету Міністрів України № 291-р з 16 березня 2020 р. до 14 червня роботу КПВВ на адмінмежі з півостровом на час карантину тимчасово призупиняли з метою запобігання поширенню в Україні хвороби COVID-19. КПВВ «Каланчак», «Чаплинка» та «Чонгар» працювали в обмеженому режимі. Громадяни України, в яких відсутня реєстрація місця проживання в Криму, могли перетинати адміністративний кордон на виїзд з Криму без обмежень, однак в’їзд на окуповану територію був можливий вже за дозволом голови ДПС і лише у випадку, якщо це зумовлено підставами гуманітарного характеру. При цьому в нормативно-правовій площині питання, що таке “підстави гуманітарного характеру”, було не врегульоване.

З 15 червня уряд відновив роботу всіх контрольних пунктів на адміністративній межі з тимчасово окупованим Кримом.

У разі виникнення додаткових питань щодо перетину КПВВ, а також потреби підтримки у перетині, контакти служби звернень Представництва Президента України в АР Крим:

 Мобільний номер телефону для звернень кримчан через Viber та WhatsAppp змінено: +380675476575
Інші контакти Служби звернень Представництва:
 за адресою для звернень громадян: м. Херсон, проспект Ушакова, 42
 за телефоном безкоштовної “гарячої лінії”: 0 800 502 192
 за допомогою мережі Skype – обліковий запис: ark predstavnictvo
 електронною адресою: zvernennia@ppu.gov.ua