США надали 698 мільйонів доларів допомоги Україні

12 Грудня 2020, 22:34

Сполучені Штати Америки надали Україні підтримку в розмірі 250 мільйонів доларів для галузі безпеки та 448 мільйонів доларів різногалузевої допомоги, яку США виділили на розвиток української безпеки, охорони здоров’я та достатку цього року.
Про це повідомили в USAID Ukraine – USAID Україна.
“Сполучені Штати цінують міцне партнерство, яке ми вибудували з Україною для просування її цілей у галузях безпеки, економіки, охорони здоров’я та реформ”, – наголошується в повідомленні.

Усім, хто має запитання про те, як витрачаються гроші, виділені на допомогу, пропонується переглянути деталі роботи за посиланням: https://www.foreignassistance.gov/explore/country/Ukraine.

В Україні діє декілька десятків програм і проєктів USAID, які допомагають Україні в реалізації її економічного, політичного та суспільного потенціалу.

У співпраці з українським парламентом Агентство сприяє вдосконаленню законодавчих процесів, вищому рівню підзвітності влади, активнішій участі громадян у законодавчій діяльності та зміцненню верховенства права на основі підвищення рівня підзвітності та  незалежності судів. USAID допомагає підвищити рівень підзвітності органів місцевого самоврядування, а також здійснює програми протидії торгівлі людьми та допомоги потерпілим від цієї злочинної діяльності.

Ще одним напрямом діяльності Агентства є допомога у підвищенні здатності громадських організацій спостерігати за діями влади, захищати права людини та забезпечувати громадянам власний голос у процесі прийняття державних рішень. Здійснюючи програми освіти та підготовки представників незалежних українських ЗМІ, USAID сприяє вдосконаленню професійного рівня журналістів, етичних стандартів роботи ЗМІ та їх здатності відслідковувати дії влади. Програми Агентства у сфері політичних процесів підтримують проведення вільних і справедливих виборів, та поряд з цим забезпечують вищий рівень підзвітності політичних партій і виборних посадовців перед їхніми виборцями.

USAID надає допомогу Україні у побудові потужного фінансового сектору, який регулюється політично та економічно незалежними структурами, використовує визнані у світі методи діяльності, є інтегрованим до міжнародних стандартів, а також користується довірою з боку українських громадян та інвестиційної спільноти. Програми Агентства сприяють покращенню бізнес-клімату на загальнонаціональному та місцевому рівні, що забезпечує стимули до розвитку внутрішньої й зовнішньої торгівлі та інвестицій. Шляхом допомоги в оптимізації нормативно-правової бази, яка нині збільшує вартість ведення бізнесу в Україні, USAID підтримує розвиток конкурентоздатної української економіки.

У співпраці з органами влади та організаціями громадянського суспільства України, іншими міжнародними інституціями та партнерами, USAID сприяє загальному розвитку системи охорони здоров’я України.

Гуманітарна підтримка, яку надає Бюро USAID з питань гуманітарної допомоги, допомагає рятувати життя вимушених переселенців та інших вразливих категорій громадян, які потерпіли від конфлікту.

Програмні заходи з протидії насильству, яке виникає на ґендерній основі інтегровані у низку проектів USAID, включаючи сільське господарство, охорону здоров’я, освіту та економічний розвиток. Існують навіть окремі програми з попередження ґендерного насильства. Проекти USAID спрямовані на протидію сексуальним домаганням у високо-оплачуваних галузях, включаючи ті галузі, де домінують чоловіки (наприклад, енергетика, водне господарство, розбудова інфраструктури); на протидію проявам ґендерного насильства та тенденціям у у галузі охорони довкілля; на протидію укладенню ранніх та примусових шлюбів, а також шлюбів з дітьми; на протидію жіночій генітальній мутиляції та обрізанню; а також проявам ґендерного насильства у кібер-просторі.

Як повідомлялося, нещодавно за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID кримчанам передали 25 тисяч масок.

Агентство США з міжнародного розвитку (англ. United States Agency for International Development, USAID) — незалежне агентство федерального уряду США.

Затверджена USAID Стратегія співпраці з Україною з питань розвитку у 2019-2024 рр.  у якості першочергових виокремлює такі питання, як антикорупційна діяльність, протидія впливу російської агресії, а також сприяння економічному розвитку та енергетичній незалежності країни.   Окрім того, USAID і далі підтримуватиме заходи зі зміцнення демократії та досконалих механізмів врядування, поліпшення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у Східній Україні.