Як Україні запустити кредитування під заставу земельних ділянок? – Програма USAID АГРО проводить онлайн-обговорення (трансляція)

24 Грудня 2020, 11:00

Фото Євген Алхімов

24 грудня проходить онлайн-дискусія на тему “Земельний скоринг. Як Україні запустити кредитування під заставу земельних ділянок?”. Організатор заходу Програма USAID АГРО.

Трансляція дискусії відбувається на Фейсбук-сторінці програми.

В обговоренні питань кредитування під заставу землі беруть участь:

  • Роман Граб, директор, Vkursi Agro
  • Сергій Щепанський, глава правління, Агропросперіс банк
  • Наталія Порвіна, директор департаменту підтримки агробізнесу, Креді Агріколь Банк
  • Рубен Оганян, директор з управління ризиками, ПроКредит банк
  • Андрій Грищук, cofounder і головний виконавчий директор, Веб Дрім Технолоджи

Як повідомили в програмі, це вже третій подібний захід. Програма запустила обговорення з представниками IT платформ та банків. Питання, які підіймаються, – відкриття ринку землі. нові можливості для аграрія, банків і постачальників.

Як повідомлялось, Верховна Рада України ухвалила закон про запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення. До законопроєкту 2178-10 про ринок землі депутати подали 4018 правок. Станом на 6 березня депутати встигли розглянути лише 3298 правок. Решту правок розглядали протягом 30 березня. Завершили розгляд законопроєкту 31 березня о 00:40.

Ринок має запрацювати з 1 липня 2021 року (раніше мав запрацювати з 1 жовтня 2020 року), після чого ще два роки тільки фізичні особи зможуть купувати землю, і не більше 100 гектарів. У перші два роки буде діяти обмеження на купівлю землі – не більше 100 га в одні руки. З 2023 року обмеження становитиме до 10 тис га в одні руки, як передбачено нинішнім проєктом.

Для юридичних осіб ринок землі має запрацювати з 2024 року. При цьому, у своїй власності компанії зможуть концентрувати до 10 тисяч гектарів.

13 листопада 2019 року Верховна Рада у першому читанні та за основу проголосувала за проєкт закону №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який скасовує мораторій на продаж сільськогосподарської землі.

10 грудня 2019 року спікер Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що дискусії з питання граничної концентрації землі сільськогосподарського призначення в одних руках тривають навколо 50 тис. га, що вчетверо нижче за цифру, закладену в законопроекті №2178-10  в першому читанні.

Нагадаємо:

  • У травні 2018  року Європейський суд з прав людини прийняв рішення в якому зазначив, що мораторій на продаж сільськогосподарської землі порушує права українців-власників цієї землі. Якщо заборону не знімуть, Україні доведеться платити компенсацію громадянам, які звернулися до ЄСПЛ.
  • Детально про тіньовий ринок землі в Україні розповів у програмі «Питання національної безпеки»(проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) Георгій Могильний, експерт із земельних відносин.
  • Новий уряд подав на розгляд парламенту законопроект, який має скасувати мораторій та запустити продаж аграрних земель. Обласними центрами пройшла хвиля акцій протесту, яка фінішувала під Верховною Радою України. Ініціатором усіх цих акцій була маловідома досі громадська організація – громадська спілка «Всеукраїнська аграрна Рада» (ВАР). Журналісти Центру журналістських розслідувань вирішили дізнатися, хто очолює цю спілку, хто є її членами і чому саме ця організація єдина, хто вийшов на вуличні протести?