У Генічеській громаді вшановують пам’ять жертв голодоморів (фото, відео)

28 Листопада 2020, 16:44

В Генічеській громаді презентували онлайн-виставку місцевого художника Володимира Шпака та концерт-реквієм від викладачів та учнів мистецької школи, присвячені пам’яті загиблих під час Голодоморів 20 століття, організованих радянською владою.

Як повідомляє інтернет видання “Новий візит” з посиланням на організаторів, віртуальний проєкт “Запали свічку пам’яті” підготовили колективи Риковської мистецької школи Генічеської районної ради та Радіо ”Говорить Рикове”, за підтримки Партизанського селищного голови Олександра Галицького.

https://youtu.be/Du0N47oBsY0

Над програмою працювали: Таірє Османова, Вікторія Сухорукова, Аліє Камбурова, Селіме Кешфедінова, Наталя Набока, Олександр Кіт, Софія Кіт, Олена Лобач, Софія Левицька, Емінє Емірасанова, Ірина Капралова, Леонора Смірнова, Марія Іванець.

фото Олександра Прихненка

фото Олександра Прихненка

До Дня пам’яті жертв Голодомору до радіостудії ”Говорить Рикове” завітали члени гуртка “Радіотеатр”.

Як повідомлялося, українці вшановують пам’ять загиблих під час Голодоморів 20 століття, організованих Радянською владою, в четверту суботу листопада, яка в цьому році припадає на 28 число.

Президент України Володимир Зеленський разом з дружиною Оленою вшанували пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Вони поклали пам’ятні колоски скорботи до знаку жертвам Голодомору на Михайлівській площі у Києві.

В цей день на території країни приспущені Державні прапори України, обмежені заходи розважального змісту та внесені зміни до програм телерадіоканалів. У храмах проводяться поминальні панахиди за загиблими внаслідок голодоморів в Україні.

Радіо Свобода організувала пряму трансляцію скорботних заходів, які проходили в Києві.

Нагадаємо:
  • Упродовж десятиліть Голодомор в радянській Україні замовчувався. Дослідження з цієї трагедії розпочалися лише наприкінці 80-х років минулого століття. Нині в Україні Голодомор 1932-1933 років розцінюється як акт геноциду українського народу, здійснений урядом СРСР шляхом організації штучного масового голоду, який призвів до багатомільйонних людських жертв у сільській місцевості на території Української РСР.
  • У листопаді 2006 року Верховна Рада України визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу.
  • Крім України ще 15 країн, серед яких Канада, Польща, Португалія, Грузія, Литва, Латвія, Естонія і держава Ватикан, визнали Голодомор геноцидом. У США більше 20 Штатів визнали Голодомор в Україні геноцидом.
  • Україна з посиланням на дані науково-демографічної експертизи стверджує, що загальна кількість людських втрат від Голодомору 1932–33 років становить майже 4 мільйони осіб, а втрати українців у частині ненароджених становлять понад 6 мільйонів.
  • У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Найбільшим з них бу Голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу, здійснений тоталітарним комуністичним режимом СРСР.