На Херсонщині запускають програму«Одна родина – три дитини»

26 Листопада 2020, 07:26

У Херсонській ОДА підтримали проєкт програми «Одна родина – три дитини» на 2021 рік. Програма створена, щоб призупинити темпи зниження рівня народжуваності та покращити демографічну ситуацію на Херсонщині.

Про це повідомили в ХОДА.

За словами начальниці служби у справах дітей Херсонської облдержадміністрації Людмили Афанасьєвої, цьогоріч проєкт заплановано реалізувати у трьох громадах – Лазурненській, Новокаховській та Іванівській.
«Наразі фахівці дотичних галузей з врахуванням особливостей вказаних громад проаналізували усі складові програми і разом ми напрацювали механізм втілення відповідних заходів. Якщо результати будуть вдалими, вже з 2022 року дію програми поширять на територію всієї області», – прокоментувала Людмила Афанасьєва.
Варто зазначити, що документ передбачає надання матеріальної, психологічної та організаційної підтримки сім’ям, у яких народжується третя і кожна наступна дитина. Також увага акцентується на створенні умов для безпечного та благополучного материнства, удосконаленні системи з планування сім’ї та збереження основ репродуктивного здоров’я. Тепер вказану програму мають затвердити депутати Херсонської обласної ради.
Разом з тим, у області працюють не лише над покращенням демографічної ситуації, але й над тим, щоб жодна дитина не залишилася без уваги. Адже у зв’язку з реформою адміністративно-територіального устрою постало питання про розбудову системи захисту прав дитини у новостворених громадах. Відтак, члени колегії облдержадміністрації рекомендували головам усіх ОТГ області у відповідності до статті 4 Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» до 5 січня наступного року створити служби у справах дітей на ввірених їм територіях. Наразі ж такі органи є лише у Зеленопідській, Кочубеївській, Борозенській, Любимівській, Мирненській, Каланчацькій, Новокаховській, Голопристанській і Тавричанській ОТГ.
«Є різні погляди на організацію системи захисту прав дітей у новостворених громадах, але, перш за все, повинні бути враховані інтереси безпосередньо дітей. Вже є практка створення відповідних служб у громадах і ми бачимо від цього позитивний результат», – зазначив перший заступник голови облдержадміністрації Дмитро Бутрій.