Херсонщина долучилась до акції проти домашнього насильства

25 Листопада 2020, 18:58

Херсонщина приєдналась до акції “16 днів проти насильства”. Її початок щорічно припадає на 25 листопада, Міжнародний день ліквідації насильства щодо жінок, і триває вона до 10 грудня, Дня прав людини. 

В рамках акції херсонські патрульні спільно з ініціативною групою “А що зробив ти?” та представником Управління дотримання прав людини Національної поліції України в Херсонській області провели чергову фотовиставку “Без прикрас”.
На мольбертах інспектори розмістили зображення проявів домашнього насильства. Перехожим поліцейські розповідали про причини й наслідки проявів цього явища, способи його подолання, роз’яснювали особливості відповідальності.
Таким чином привертали увагу громадськості до домашнього насильства, адже в багатьох сім’ях ця тема – табу.
Також учасники акції вручали охочим інформаційні брошури з номерами телефонів установ, до яких можна звернутися за допомогою.
На виставці представлені 16 побутових предметів, які так чи інакше пов’язані з реальними випадками домашнього насильства. Поруч з ними розташовані QR-коди. Відсканувавши їх, можна почути історії людей, які постраждали від домашнього насильства або стали його свідками. Виставка також доступна в онлайн-форматі на сайті www.richutim.rozirvykolo.org.
Як повідомлялося, з початку цього року на Херсонщині поліція відреагувала на 5500 звернень щодо домашнього насильства. За цей період поліцейські винесли 1615 термінових заборонних приписів, склали 4745 адміністративних протоколів. На профілактичному обліку в поліції перебувають 3300 кривдників.
Згідно з опитуванням, яке провів Фонд Народонаселення ООН в Україні – UNFPA Ukraine, у 2020 році, кожен четвертий українець вважає, що фізичне насильство стосовно жінки можна виправдати, а 17% населення переконані – жінка повинна терпіти насильство з боку чоловіка заради збереження сім’ї.
У Збройних Силах України наголосили на підтримці стратегічного курсу України на членство в #НАТО, яке об’єднано виступає проти всіх форм насильства над жінками і виступає за світ, вільний від гендерної нерівності, адже одна з трьох жінок зазнали фізичного чи сексуального насильства.
Збройні Сили України мають досвід імплементації ґендерних питань у процес реформування Збройних Сил України, зокрема стратегію реалізації завдань Цілі партнерства Україна-НАТО G 0013 «Ґендерні питання» у Збройних Силах України в контексті набуття ними спроможностей відповідно до стандартів НАТО, подальше виконання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, Мир, Безпека».
В Україні функціонує урядова гаряча лінія, яка надає психологічні консультації та підтримку постраждалим. Її номер — 1547;
Чат-бот МВС https://t.me/police_helpbot в месенджері Telegram акумулює всю необхідну інформацію про домашнє насильство;
Якщо ж ви потребуєте оперативного реагування на випадок насильства — телефонуйте 102.