Громадам Херсонщини передали 6,8 тисяч гектарів сільськогосподарських земель державної власності

25 Листопада 2020, 18:31

На Херсонщині стартував процес передачі сільськогосподарських земель державної власності територіальним громадам. Держгеокадастр передав у комунальну власність землі сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів першим 10 громадам.

Як повідомляє Головне управління Держгеокадастру у Херсонській області, загальна площа переданих  земельних ділянок склала 6798,577 га.

До кінця року Головне управління Держгеокадастру у Херсонській області планує передати землі сільськогосподарського призначення та повноваження щодо розпорядження ними решті територіальних громад області.

З переліком земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, які передані у комунальну власність, можна ознайомитися у розділі сайту Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області «Передача земель громадам».

25 листопада землю отримали: Бериславський район, Новорайська ТГ;  Білозерський район, Музиківська сільська ТГ; Білозерський район, Станіславська сільська ТГ; Голопристанський район, Чулаківська ТГ; Горностаївський район, Костянтинівська сільська ТГ; Каланчацький район, Мирненська селищна ТГ; Каховський район, Любимівська ОТГ; Нова Каховка, Таврійська міська ОТГ; Олешківський район, Ювілейна ТГ; Чаплинський район, Чаплинська сільська ТГ.

15 жовтня Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 449/2020 «Про деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин». Документ передбачає передачу земель сільськогосподарського призначення з державної до комунальної власності. Як наголосив Президент, цей крок завершить реформу з децентралізації.

16 листопада 2020 року Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову № 1113, яка запускає механізм повноцінної передачі земель сільськогосподарського призначення всім без виключення територіальним громадам України.

Як повідомлялося, Верховна Рада 31 березня на позачерговому засіданні ухвалила Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”.

28 квітня Президент Володимир Зеленський підписав цей закон.

Законом з 1 липня 2021 року скасовується мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. З липня 2021-го до 1 січня 2024 року діятимуть обмеження на купівлю землі – не більше 100 га в одні руки. До 2024 року купувати землю зможуть лише фізичні особи.

Документ передбачає формування законодавчого поля для запровадження ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення, дає змогу забезпечити реалізацію конституційних прав громадян на вільне розпорядження своєю власністю та створить прозорі умови для набуття у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення громадянами України.

У законі йдеться, що власниками земель сільськогосподарського призначення можуть бути: громадяни України, українські юридичні особи з кінцевими бенефіціарними власниками лише з числа громадян України, територіальні громади, а також держава.