АМУ допомагає громадам Херсонщини розібратися у земельних та юридичних питаннях після виборів

27 Листопада 2020, 06:53

Регіональні консультанти Асоціації міст України в Херсонській області проводять активну роз’яснювальну роботу під час виїзних та онлайн-консультацій, практикумів, дають фахові рекомендації у світлі особливостей та перспектив господарювання в статусі ОТГ керівникам та представникам апаратів громад Херсонщини.

Так, регіональні консультанти Асоціації міст України в Херсонській області провели виїзну консультацію в Тавричанській сільській раді з питань розбудови громади після місцевих виборів.

Зустріч організовано в рамках проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (#ПУЛЬС). Участь у заході, проведеному з дотриманням карантинних вимог, взяли новобрані голова сільської ради Сергій Ожго, секретар ради Марина Чуєнко, а також спеціалісти апарату ради з фінансових, юридичних, кадрових та земельних питань.
Серед обговорених питань – прийняття першочергових процедурних рішень новим складом депутатського корпусу об’єднаної територіальної громади. Адже до цієї уже діючої ОТГ у Каховському районі з напрацьованим досвідом у відповідності до Перспективного плану формування територій громад області після місцевих виборів приєдналася ще Волинська сільська рада.
Тож виникає нагальна потреба отримати відповідні рекомендації щодо першочергових кроків з розбудови громади у оновленому складі, зокрема, з впорядкування майнових питань, організації безперебійної роботи всіх закладів, підготовки певних питань до найближчих сесій. Чимало неузгоджених питань з формування ще одного старостинського округу, визначення зі старостою, розв’язання проблем з кадровим забезпеченням та вивільненням кадрів у процесі реорганізації Волинської сільради шляхом приєднання до Тавричанської.
Подібна зустріч відбулась і у Долматівській сільській ОТГ, на якій обговорили актуальні питання для цієї уже діючої ОТГ, яка об’єднала три сільські ради – Долматівську, Добропільську та Нововолодимирівську, із загальною чисельністю населення 4,6 тис. осіб. Під час консультації представників органів місцевого самоврядування цікавили питання пошуку джерел нарощування доходів місцевого бюджету, оскільки невелика громада відчуває дефіцит коштів і за рівнем обсягів наповнення бюджету посідає далеко не лідируючі позиції. Основним джерелом наповнення місцевої скарбниці є дохід від землі. Тож учасники зібрання цікавилися справами в інших ОТГ, котрі мають приблизно однакові ресурси та можливості, як їхня громада. Регіональні консультанти розповіли про досвід та надали практичні рекомендації.
Після місцевих виборів досвід роботи в органах місцевого самоврядування, в депутатському корпусі є не у кожного, тож виникає нагальна потреба отримати відповідні рекомендації щодо першочергових кроків з подальшої розбудови громади, впорядкування майнових питань, організації роботи керівних органів, підготовки до сесій. Про це розповіла виконавчий директор РВ АМУЛариса Оленковська. І хоч починати роботу тут доводиться не з чистого аркуша, однак чимало питань доводиться розглядати вперше, як і будувати спільну роботу новому складу ради.
Долматівська ОТГ вже має напрацювання, однак чимало викликів часу та новинок у законодавстві ще належатиме опановувати. Серед складних спільних завдань – формування бюджету на наступний рік. З цього приводу стали в нагоді рекомендації та роз’яснення регіонального консультанта АМУ з бюджетних питань Марії Кривецької. Учасників цікавило також як вони завершуватимуть бюджетний рік та плануватимуть наступний, як відбуватиметься формування деяких органів управління окремою юридичною особою – скажімо, фінансового. Йшлося й про формування штатних розписів, розподіл відповідальності за функціонування різних сфер – від освіти, культури до соціальних служб, про першочергові питання діяльності ради нового скликання, її апарату, виконавчих органів, усіх закладів бюджетної сфери, прийняття на себе нових повноважень, налагодження міжмуніципального співробітництва.
Нагадаємо, 25 жовтня 2020 року в Україні відбулись перші місцеві вибори за новим виборчим законодавством. Громадяни обирали депутатів місцевих рад – сільських і селищних, міських, районних та обласних, районних у містах (де вони є), а також міського голову Києва та голів майже усіх міст, сіл і територіальних громад.