USAID протидіють насильству на ґендерній основі

27 Листопада 2020, 15:30

Агентство США з міжнародного розвитку, USAID приєдналося до міжнародної спільноти у рамках глобальної кампанії «16 днів активних дій проти насильства на ґендерній основі», яка проводиться з 25 листопада до 10 грудня.

Про це повідомили в USAID – US Agency for International Development.

“Ми хотіли б нагадати, що рівність є запорукою демократичного прогресу. Своєю діяльністю USAID сприяє подоланню бар’єрів, із якими стикаються жінки в політиці: дискримінацією, гендерними стереотипами, мовою ворожнечі, погрозами й насильством в Інтернеті”, – наголосили в USAID.
Програмні заходи з протидії насильству, яке виникає на ґендерній основі інтегровані у низку проектів USAID, включаючи сільське господарство, охорону здоров’я, освіту та економічний розвиток. Існують навіть окремі програми з попередження ґендерного насильства. Проекти USAID спрямовані на протидію сексуальним домаганням у високо-оплачуваних галузях, включаючи ті галузі, де домінують чоловіки (наприклад, енергетика, водне господарство, розбудова інфраструктури); на протидію проявам ґендерного насильства та тенденціям у у галузі охорони довкілля; на протидію укладенню ранніх та примусових шлюбів, а також шлюбів з дітьми; на протидію жіночій генітальній мутиляції та обрізанню; а також проявам ґендерного насильства у кібер-просторі.

В USAID також проінформували, що за оцінками Міжнародної організації з міграції (IOM Mission in Ukraine), починаючи з 1991 р. від торгівлі людьми потерпіли близько 230 тис. українців. Аби побороти цю сучасну форму рабства, USAID Ukraine – USAID Україна у співпраці з МОМ, органами влади та організаціями громадянського суспільства (ОГС) України втілює заходи з протидії торгівлі людьми.

З 2004 року, USAID (Агентство США з міжнародного розвитку) підтримувало МОМ в наданні допомоги більш як 4 500 постраждалих від торгівлі людьми таким як Світлана (історія у першому коментарі). Якщо Вас чи когось, кого Ви знаєте примушують працювати силою чи насильством, надайте їм номер #527 (https://www.527.org.ua/) – Нацiональна безкоштовно гаряча лiнiя з протидії торгівлі людьми та консультування мiгрантiв за підтримки USAID та МОМ.
Жертвою знущання з боку співмешканця стала 24-річна жителька Херсона. Вона зателефонувала на лінію «102» і повідомила, що її побив 32-річний цивільний чоловік і тепер вона боїться залишатися вдома. Жінку з дитиною помістили у Кризовий центр для жертв домашнього насильства. Там їй надається необхідні юридична, психологічна та соціальна допомога.

25 листопада в рамках акції херсонські патрульні спільно з ініціативною групою “А що зробив ти?” та представником Управління дотримання прав людини Національної поліції України в Херсонській області провели чергову фотовиставку “Без прикрас”.

Крім того, в Херсонській області проводиться опитування на тему «Насилля у повсякденому житті». Респондентам пропонується висловити свою думку про такі проблеми, як домашнє насильство, булінг, трудове рабство тощо.

Для того, щоб пройти опитування, перейдіть за посиланням: https://bit.ly/33gTiNB.

Основними завданнями акції «16 днів проти насильства» є привернення уваги громадськості до двох актуальних проблем: запобігання та протидії домашнього насильства та торгівлі людьми, а також активізація діяльності державних установ та громадських об’єднань задля поєднання зусиль щодо захисту прав людини.

В Україні функціонує урядова гаряча лінія, яка надає психологічні консультації та підтримку постраждалим. Її номер — 1547;
Чат-бот МВС https://t.me/police_helpbot в месенджері Telegram акумулює всю необхідну інформацію про домашнє насильство;
Якщо ж ви потребуєте оперативного реагування на випадок насильства — телефонуйте 102.
Контакти служб та спеціалізованих послуг для людей, які постраждали від насилля:
Кризовий центр – денний центр допомоги від домашнього насильства Херсонського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – 0671759689
Національна “гаряча лінія” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації: 116 123 (безкоштовно з мобільного) або 0 800 500 335 (безкоштовно зі стаціонарних). Цілодобово, анонімно та конфіденційно.
Цілодобова Гаряча Лінія для постраждалих від домашнього насильства у Херсонській області 0 800 30 77 30 (Набравши номер телефону цілодобової Гарячої лінії потерпілі від домашнього насильства мають швидкий доступ до інформації, яка допоможе уникнути загрози домашнього насильства, а іноді й врятувати життя та здоров’я жінкам та їх дітям)
“Гаряча телефонна лінія” обласного штабу протидії булінгу: 099 328 75 15
Гаряча лінія МЗС України для громадян України, які опинилися в надзвичайних ситуаціях за кордоном (044) 238 16 57
Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 0-800-505-501 та 527 (з номерів мобільних операторів України)
В екстрених випадках та стосовно розшуку осіб, зниклих за кордоном, можна звертатися на гарячу лінію Укрбюро Інтерполу: (044) 256 12 53 (цілодобово)
Контакти мобільних бригад соціально-психологічної допомоги:
0667368794 (щоденно пн- пт 10.00 -19.00)
Юристи: Сергій +38 099 468 38 48; Олена +38 066 790 90 21; Олеся +38 099 349 71 45; Віра +38 099 349 71 43.