Українці обирали жінок частіше на посади сільських голів

25 Листопада 2020, 05:15

На місцевих виборах жінок було обрано до місцевих органів влади менше, ніж загалом кандидувало. Найнижчий відсоток жінок в обласних радах, найбільший – у громадах із кількістю виборців до 10 тисяч. Найбільше представництво жінок серед сільських голів.

Про це свідчить дослідження громадянської мережі ОПОРА.

В ОПОРІ проаналізувала 41 746 осіб, що були обрані депутатами місцевих рад або головами громад. На момент збору даних на сайті ЦВК була відсутня інформація про майже 2000 обраних депутатів, що могло вплинути на точність статистичних даних, які представлені у даному звіті.

Загалом серед усіх обраних на місцевих виборах кандидатів 64% є чоловіками, а 36% – жінками. Для порівняння, серед кандидатів 55,5% були чоловіками, а 44,2% – жінками. Іншими словами, жінок було обрано до місцевих органів влади менше, ніж загалом кандидувало.

В обласних радах майже 28,4% обраних депутатів є жінками; в районних – 33,8%; у радах громад з кількістю виборців понад 10 тисяч – 33,3%, у громадах із кількістю виборців до 10 тисяч – 41,7%. Проте найнижчий відсоток жінок є серед обраних міських, селищних та сільських голів – 16,8%. Проте варто відзначити, що і кандидатів-жінок на дану посаду теж було значно менше, ніж кандидатів-чоловіків (варто відзначити, що на сайті ЦВК оприлюднені лише кандидати на посаду міських голів).

Окремо варто відзначити, що найбільше представництво жінок серед сільських голів – 21,1%. Серед селищних цей показник складає 16,5%, а серед мерів міст – лише 9,3%.

Серед низки політичних сил, що отримали найбільше мандатів за результатами місцевих виборів, найвищий відсоток обраних жінок-кандидатів у списках партії “Наш край” – 40,6% та “Слуга народу” – 39,4%, а найнижчий у ВО “Свобода” – 25,8%.

Серед усіх обраних депутатів необхідний відсоток виборчої квоти для просування (понад 25%) частіше набирали чоловіки (56,2%), ніж жінки (45,8%). У свою чергу, понад 100% виборчої квоти набрали лише 1,5% жінок.

 

Загалом найбільшу кількість мандатів у радах усіх рівнів, а також посад міських, селищних та сільських голів, здобули самовисуванці – 17,4%, партія “Слуга народу” – 14,7%, ВО “Батьківщина” – 10,3%, партія “За майбутнє” – 9,5%, “Опозиційна платформа – За життя” – 9,5%, “Європейська Солідарність” – 8,8%, “Наш край” – 4,4%, ВО “Свобода” – 2,1%, “Українська стратегія Гройсмана” – 1,5% та “Пропозиція” – 1,3%.

Детальніше з результатами дослідження можна ознайомитись за посиланням.

Нагадаємо:

  • 25 жовтня в Україні відбулися місцеві вибори, на яких українці обирали депутатів місцевих, районних та обласного рад, голів міст, селищ і сіл. Вибори проводилися за новим Виборчим кодексом, який передбачає пропорційну систему виборів депутатів з відкритими списками до місцевих рад тих населених пунктів, де зареєстровано понад 10 тис. виборців. Вибори в територіальних громадах з меншим числом виборців проходили за мажоритарною системою.