Зеленський: Україна починає будувати дві військово-морські бази для захисту Чорноморського регіону

20 Жовтня 2020, 18:25

Україна починає будівництво двох військово-морських баз для захисту Чорноморського регіону.

Про це 20 жовтня заявив президент Володимир Зеленський в ході виступу з щорічним посланням до Верховної Ради, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію телеканалу «Рада».

«Ми починаємо будувати дві державні українські військово-морські бази для захисту Чорноморського регіону … Ми будуємо українське військо, яке зможе захистити Україну на суші, у воді, в повітрі та кіберпросторі. Щоб більше ні в кого не виникало навіть думки посягнути на наш суверенітет, на нашу територіальну цілісність або відібрати у України частину території без єдиного пострілу. Цього не буде ніколи», – сказав Зеленський.

Він також нагадав, про військову допомогу, яку надають Україні її партнери.

«Конгрес США затвердив військову допомогу Україні на суму 250 мільйонів доларів. У Великій Британії ми підписали угоду на 1 мільярд 250 мільйонів фунтів стерлінгів для зміцнення Військово-Морського флоту України. Ми отримали та очікуємо на додаткові швидкісні катери класу Island. Спільно з Туреччиною ми будемо виробляти корвети, двигуни та військові дрони, розвивати системи ППО», – зазначив президент.

7 жовтня міністр оборони України Андрій Таран і державний секретар із питань оборони Великої Британії та Північної Ірландії Бен Воллес підписали Меморандум про посилення співпраці між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії у військовій і військово-технічній сферах. Документ було підписано в присутності Володимира Зеленського, який перебував з офіційним візитом у Великій Британії.

За інформацією Офісу президента, документ передбачає, що Велика Британія допоможе переоснастити Військово-Морські Сили України сучасними ракетними катерами, які сумісні зі стандартами НАТО і будуть здатні закрити потребу в кораблях такого класу в Чорному та Азовському морях.

«Для фінансування цих робіт уряд Великої Британії надасть позику на десять років на суму до 1,25 млрд британських фунтів. Україна матиме можливість спостерігати та навчатися під час побудови перших кораблів у Британії паралельно з модернізацією власного суднобудування, яке забезпечить будівництво наступних кораблів вже в Україні. Кошти підуть також на будівництво портової інфраструктури для базування кораблів в Очакові. Ця домовленість допоможе зміцнити обороноздатність України на морі та підвищить безпеку на півдні України», – вказали у Офісі глави держави.

Нагадаємо:

  • Роботи з будівництва військово-морської бази «Схід» ВМС Збройних Сил України у Бердянську мають завершитись протягом двох років – до 2022 року. Її основне завдання – захист українських портів і торгівля на Азовському морі.
  • Велика Британія та Україна домовилися про спільне виробництво ракетних катерів для українських Військово-Морських Сил.