Зеленський обіцяє відновити роботу системи е-декларування та повноваження НАЗК, якщо їх скасує КСУ

28 Жовтня 2020, 11:59

В Офісі президента, коментуючи рішення Конституційного суду скасувати кримінальне покарання за недостовірне декларування, заявили, що, «незважаючи на протидію, відповідні інструменти в законодавстві України будуть збережені або, в крайньому випадку, відновлені».

Про це йдеться в повідомленні прес-служби ОП, передає Центр журналістських розслідувань..

Там відзначили, що система електронного декларування та контролю стану посадових осіб і депутатів, яка створена в Україні, досі працювала ефективно, «нарешті показавши українському народу, чим насправді володіють політики, та дозволивши притягнути до відповідальності порушників антикорупційного законодавства». У цю систему входить і Національне агентство з запобігання корупції, нагадали в ОП.

«Вважаємо це фундаментальним надбанням держави», – йдеться в повідомленні.

На Банковій наголосили, що немає жодного шансу зупинити рух країни до максимальної прозорості і доброчесності в політиці.

«На жаль, в Україні все ще є «бізнесмени від політики», які не можуть стерпіти, що образ їх життя, майно і доходи повинні бути під контролем, а значить – чесними. Але, незважаючи на протидію, відповідні інструменти в законодавстві України будуть збережені або, в крайньому випадку, відновлені», – сказано в повідомленні.

В ОП відзначили, що чекають повного тексту рішення.

«Усвідомлюємо, що рішення Конституційного Суду є остаточним і не підлягають оскарженню. Але остаточним і не підлягає оскарженню є також і прагнення України до повноцінного приєднання до європейських та євроатлантичних структур», – відзначили в ОП.

Президент Володимир Зеленський використовує своє право на законодавчу ініціативу, щоб відновити роботу системи електронного декларування, запевнили на Банковій.

КСУ визнав не відповідною Основному закону статтю 366-1 Кримінального кодексу (недостовірне декларування). Але при цьому КСУ скасував тільки кримінальну відповідальність за недостовірне декларування чиновників і депутатів, залишивши в силі адміністративну та дисциплінарну.

  • У лютому 2019 р КСУ вже скасовував статтю за незаконне збагачення.
  • У жовтні того ж року Верховна Рада повернула кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.
  • Національне агентство з питань запобігання корупції відреагувало на рішення Конституційного суду від 27 жовтня про систему декларування майна та незаконне збагачення та нагадало, що раніше виявило ознаки декларування недостовірної інформації у двох суддів Ірини Завгородньої та Сергія Головатого. У відомстві нагадали, що декларування недостовірної інформації – це порушення статті 366–1, щодо якої судді голосували за визнання неконституційною.