«Всенародне опитування» Зеленського: роз’яснення Офісу президента, реакція політиків і КВУ

13 Жовтня 2020, 20:10

Запропонований президентом загальнонаціональне опитування дасть можливість кожному громадянину висловитися про те, що дійсно важливо для суспільства, щоб на рівні всієї держави можна було побачити громадську думку.

Про це йдеться в заяві Офісу президента, передає Центр журналістських розслідувань.

«Однією з неприємних і очевидно недемократичних особливостей політичного життя в Україні протягом кількох десятиліть була відокремленість змісту політики від очікувань громадян нашої держави. Держава окремо, суспільство окремо. Дуже вузьке коло так званих професійних політиків займалося ексклюзивним напрацюванням як питань стратегічного значення для України, так і відповідей на них. У цьому ми і вбачаємо ключові ризики для нашого майбутнього – держава не завжди могла й хотіла почути своїх громадян і зрозуміти первинні потреби суспільства.

Серед ключових пріоритетів Президента Володимира Зеленського, які були анонсовані ще у 2019 році і які мали на меті суттєво переформатувати принципи нашого політичного устрою, окремо стояло бажання дати набагато більше можливостей саме суспільству вирішувати, як розвиватися державі. Тобто відкрити в Україні двері для справжньої демократії. Коли суспільство самостійно формулює свої базові очікування та отримує прямі інструменти для втілення цих очікувань у повсякденне життя. Саме для цього в парламенті опрацьовується пакет законів про народовладдя, і ключовий з них – про всеукраїнський референдум – уже на шляху до ухвалення депутатами.

Але не тільки референдуми можуть використовуватися як засіб безпосереднього впливу громадян на зміст державної політики. Опитування – інший інструмент. У кожного інструменту є свій сенс і юридичне значення. Запропоноване Президентом загальнонаціональне опитування дасть можливість кожному громадянину висловитися про те, що справді важливо для нашого суспільства, щоб на рівні всієї держави можна було засвідчити суспільну думку без її корегування різними ангажованими «експертами» та політиками з понад 20-річним стажем маніпуляції народними очікуваннями. Тобто держава ставить прямі запитання суспільству та отримує прямі відповіді без посередників. Саме так працює істинна демократія.

Наголошуємо, що опитування, яке пропонується провести 25 жовтня, на відміну від референдуму, як це визначено для референдуму Конституцією, не матиме прямих юридичних наслідків. Потреба у цій формі безпосередньої демократії зумовлена тим, що зміст політики у державі має визначати народ, а не виключно ті, хто має достатньо медійного впливу та грошей, щоб маніпулювати у своїх особистих інтересах враженням про суспільну думку. 25 жовтня ми дізнаємося про те, що насправді думає народ. А також поставимо ті запитання, які ніхто й ніколи не хотів ставити напряму своїм співгромадянам у нашій країні», – йдеться в заяві Офісу президента.

Комітет виборців України (КВУ) занепокоєний ініціативою президента України Володимира Зеленського про проведення всеукраїнського опитування в день голосування на чергових місцевих виборах 25 жовтня, повідомляє пресслужба КВУ.

«Процедура проведення всенародного опитування в день голосування не передбачена Виборчим кодексом України. КВУ нагадує, що на початку вересня схожі ініціативи вже розглядалися у Верховній Раді, проте не були прийняті», – сказано в повідомленні.

У КВУ підкреслюють, що на сьогодні є незрозумілим, які саме юридичні механізми можуть бути використані для проведення таких опитувань: хто проводитиме опитування, як визначатимуться питання, як відбуватиметься процедура голосування, опитування проводитиметься в приміщеннях виборчих дільниць чи за їх межами, які юридичні наслідки матимуть результати опитування.

«У разі залучення до проведення опитування членів дільничних виборчих комісій – це суперечитиме чинному законодавству. Виборчий кодекс України чітко передбачає набір процедур, які використовуються під час проведення голосування на місцевих виборах та визначає повноваження членів виборчих комісій», – наголошується в повідомленні.

Крім того, в КВУ додали, що з огляду на той факт, що до дня голосування залишається 12 днів, будь-яка додаткова навантаження на членів комісій потенційно може заблокувати виборчий процес.

«Виборці повинні мати достатньо часу для того, щоб зробити усвідомлений вибір щодо того чи іншого питання, а прихильники та опоненти різних варіантів відповідей повинні мати можливості для проведення агітаційної роботи серед громадян. У теперішніх умовах дотримання цих базових правил є неможливим і може розглядатися як маніпулятивна технологія та спроба впливу на результати голосування», – йдеться в повідомленні.

У партії «Голос» назвали ініціативу Зеленського про всенародне опитування потенційною загрозою національним інтересам.

«Дотепер спроби ініціювати подібні «опитування» здійснювались у Верховній Раді президентською партією, і були заблоковані через очевидну мету реалізувати кремлівський сценарій щодо Донбасу. Відтак, партія «Голос» розглядає ініціативу президента Володимира Зеленського щодо «псевдореферендуму» як потенційну загрозу національним інтересам України. У будь-якому разі подібні «опитування» порушують виборче законодавство, а також протирічать міжнародним стандартам демократичних виборів», – йдеться в заяві політсили.

«Будь-яке «загальне опитування» людей – це або вибори, або референдум. «Опитування» в день виборів — це величезний ризик і загроза вплинути на думку людей. Це спосіб легітимізувати небезпечні рішення, які має в планах офіс президента. Зокрема, про особливий статус Донбасу, або про «зійтися посередині» з агресором. Важливо не саме опитування, а як буде сформульовано питання. Вони вже хотіли це зробити без окремого закону про референдум, коли хотіли наділити ЦВК повноваженням проводити опитування. А але ми не дали це зробити у вересні. Тепер вони ламають державу через коліно, оголошуючи референдум взагалі без будь-яких законних підстав. Це величезна загроза для безпеки України в часі війни», – заявив нардеп Роман Лозинський.

Роман Лозинський, фото: Знай.юа

Анонс президентом Володимиром Зеленським загальнонаціонального опитування в день виборів схожий на маніпуляцію. Таку думку висловив екс-міністр оборони України Анатолій Гриценко.

«Коли залишилося всього 10 днів агітації, а питання для опитування Зеленський так і не назвав, то все це стає схожим на маніпуляцію. Якщо питати про речі важливі, то людям, щоб визначитися, потрібен час і потрібні відкриті дискусії, з викладенням аргументів за і проти. Поспішність, з якою вся ця гра робиться, виключає щирість намірів», – написав Гриценко.

Він підкреслив, що «з точки зору законності, вся ця історія – поза правовим полем».

«Як підсумок: єдине, що може Зеленський ініціювати/зробити, не виходячи за лінію закону – це звичайне соціологічне дослідження, які проводяться досить часто. Але – за межами ділянок! Якщо в цьому задум, тоді навіщо відосікі, президентське благословення і всі інші інформаційні хвилі? Щоб відволікти увагу людей від чогось іншого, більш важливого?», – резюмує Гриценко.

Анатолій Гриценко Фото Facebook А.Гриценка

Президент Володимир Зеленський 14 жовтня озвучить перше питання «всенародного опитування», яке планують провести в день виборів – голосування буде добровільним і в окремі урни волонтерів біля дільниць. Про це заявив народний депутат 8-го скликання Сергій Лещенко.

«Перше питання, яке президент Володимир Зеленський виносить на всеукраїнське опитування в день місцевих виборів, озвучать у середу, 14 жовтня. В подальшому будуть озвучувати по одному питанню в день. Очікується, що опитування пройде у вигляді голосування своєрідними «бюлетенями», але не в рамках виборчих дільниць, а в урни волонтерів біля дільниць. Голосування є добровільним».

Лещенко зазначає, що координатором проекту «опитування в день виборів» є заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

Сергій Лещенко Фото: Facebook

13 жовтня Зеленський анонсував проведення у день місцевих виборів 25 жовтня всенародного опитування, на якому українцям запропонують дати відповідь на 5 питань. Що саме питатимуть, наразі невідомо. Питання озвучать найближчим часом: кожного дня по одному запитанню.

9 червня в Верховній Раді був зареєстрований президентський законопроект №3612 «Про народовладдя через всеукраїнський референдум». В цей же день законопроект був опублікований. Верховна Рада прийняла в першому читанні запропонований президентом України Володимиром Зеленським законопроект про народовладдя через всеукраїнський референдум.

Нагадаємо:

  • У 2020 році Верховна Рада прийняла зміни до виборчого кодексу. Голосування на місцевих виборах, що відбудуться в жовтні, проходитиме за відкритими списками. І вперше в них зможуть взяти участь переселенці з окупованих районів Донецької та Луганської областей, а також з Криму.  Детальніше читайте в матеріалі ЦЖР Місцеві вибори і переселенці: вперше у новій громаді.
  • 11 червня Центральна виборча комісія затвердила порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання. Новий порядок регулює можливість голосування виборців як на всеукраїнських, так і на місцевих виборах, для тих категорій виборців, які з певних причин не мали можливості зареєструватися за місцем проживання. Таким чином, проголосувати на місцевих виборах зможуть і переселенці. Відповідна постанова ЦВК набрала чинності з 1 липня 2020 року.
  • 7 липня Верховна Рада призначила вибори до місцевих органів влади в Україні на 25 жовтня 2020 року. На окупованих територіях Криму і Донбасу місцеві вибори проводитись не будуть до припинення військової агресії Росії, виведення незаконних збройних формувань, відновлення контролю над державним кордоном України та відновлення конституційного ладу та правопорядку на цих територіях.
  • 5 вересня офіційно стартував виборчий процес з проведення місцевих виборів.