Весь тираж книги про Стуса розкупили після рішення суду про її заборону, видавництво додрукує новий наклад

19 Жовтня 2020, 18:38

Після оголошення Дарницьким районним судом Києва рішення про заборону розповсюдження книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» за позовом Віктора Медведчука, весь її тираж тут же розкупили. Видавництво «Віват» додрукує новий наклад.

Про це повідомляється на сторінці видавництва Vivat у Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

«Книгу «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані розкупили за лічені хвилини і у видавництві, і в інших дистриб’юторів. Ми прийняли рішення додрукувати новий наклад, поки рішення суду не вступило в силу і ми маємо на це право», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, передзамовлення на книгу можна зробити тільки в інтернет-магазині Vivat та особисто у автора Вахтанга Кіпіані.

«Новий наклад орієнтовно чекаємо 2 листопада. Роздрібна ціна на книгу лишається 260 грн., як і було раніше. Ми не хочемо спекулювань на гарячій темі, і закликаємо не робити цього й інших книжкових дистриб’юторів», – додали у «Віваті».

Як повідомлялось, Дарницький райсуд Києва заборонив розповсюдження тиражу книги відомого журналіста та історика Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» без дозволу Віктора Медведчука за його позовом. Крім того, суд зобов’язав видалити із книги згадки про Медведчука, який був державним захисником на судовому процесі у 1980 році, на якому українського поета засудили до 10 років примусових робіт та 5 років заслання. Кіпіані, його захисник і видавництво «Віват» заявили, що подадуть апеляцію на рішення суду.

Нагадаємо:

  • У 1980 році Віктор Медведчук був державним захисником на судовому процесі українського поета Василя Стуса. Медведчука часто обвинувачують в порушенні норм адвокатської етики під час цього процесу. Сам він своєї провини не визнає.
  • Книга Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла в травні 2019 року і отримала ряд премій. На думку автора, захисник поета не виконав свого обов’язку і був контрольований радянською системою. Книга Кіпіані на 90% складається з архівних документів. Думки автора побудовані на фактах, які містяться, в тому числі, в фактологічної частини книги.
  • Медведчук подав до суду на Вахтанга Кіпіані, видавництво Vivat і книжкову фабрику «Юнісофт» і зажадав заборонити видання і розповсюдження книги «Справа Василя Стуса» «в будь-який спосіб на будь-якій території». Кіпіані обурений бажанням Медведчука заборонити поширення книги. За його словами, вже продано близько 10 тисяч екземплярів книги і запланована презентація в Північній Америці.