Верховний Суд не визнав протиправним звільнення Валерія Чорнобука з посади судді

05 Жовтня 2020, 15:51

Колегія судів Касаційного адміністративного Суду Верховного Суду відмовила колишньому голові Апеляційного суду АРК Валерію Чорнобук у задоволенні вимоги визнати протиправним рішення Вищої ради правосуддя від 19 вересня 2019 року №2512/0/15-19, яким його було звільнено з посади судді апеляційного суду Дніпропетровської області. Наразі Чорнобук є обвинуваченим у державній зраді.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на рішення Касаційного адміністративного суду від 1 жовтня 2020 року.

Чорнобук вимагав визнати бездіяльність Вищої ради правосуддя в питанні проведення дисциплінарного провадження щодо наявності в його діях у березні 2014 року ознак дисциплінарного проступку на посаді судді апеляційного суду Автономної Республіки Крим, скасувати рішення про звільнення та переглянути дисциплінарне провадження, яке раніше виявило в діях Чорнобука порушення присяги. Верховний Суд відкрив провадження за позовом Чорнобука у жовтні 2019 року.

Повного тексту рішення суду з обґрунтуванням відмови у задоволенні вимог ще немає.

Наразі у Печерському районному суді Києва розглядається кримінальне провадження за обвинуваченням Валерія Чорнобука у державній зраді. Прокуратура АРК та міста Севастополя вважає, що у 2014 році, будучи головою Апеляційного суду АРК Чорнобук сприяв переходу кримських судів на судочинство по законодавству Росії. Про що він розповідав в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань.

ЦЖР також зафільмував, як Чорнобук проводив заняття з кримськими суддями про норми Конституції РФ.

На початку квітня 2014 року Валерій Чорнобук повернувся до Дніпропетровська, а в липні указом президента Петра Порошенка переводом із Криму був призначений суддею Апеляційного суду Дніпропетровської області.

7 вересня 2016 року Вища рада юстиції внесла подання до Верховної Ради України про звільнення Чорнобука з посади судді Апеляційного суду Дніпропетровської області у зв’язку з порушенням присяги судді.

29 вересня 2016 року Верховна Рада звільнила Чорнобука із посади судді. Але голосування було проведене з порушенням регламенту, тож згодом Верховний Суд постанову парламенту скасував.

19 вересня 2019 року Вища рада правосуддя повторно звільнила Валерія Чорнобука з посади судді.

Нагадаємо:

  • Валерій Чорнобук на момент окупації Криму очолював Апеляційний суд АРК. У березні 2014 року в інтерв’ю журналісту Центру журналістських розслідувань Сергію Мокрушину Чорнобук говорив, що буде сприяти переходу кримських судів на судочинство по законодавству Росії. На відео зафіксовано, як Чорнобук читає кримським суддям лекцію про норми Конституції РФ. У мережі також опубліковано відео, на якому Чорнобук присутній на виставі «прокурора Криму» Наталії Поклонської. На початку квітня 2014 року Чорнобук повернувся до Дніпропетровська, заявив про вірність Україні, а в липні указом президента Петра Порошенка був призначений на посаду судді Апеляційного суду Дніпропетровської області.
  • 17 жовтня 2019 року прокуратура АР Крим скерувала до суду обвинувальний акт щодо Чорнобука за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада).
  • 22 вересня 2020 року Печерський райсуд Києва призначив на 28 жовтня розгляд по суті справи Чорнобука.