В ОПОРІ розповіли, як правильно заповнити виборчий бюлетень (відео)

10 Жовтня 2020, 20:45

Координаторка Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська розповіла, як правильно заповнити виборчий бюлетень на місцевих виборах 25 жовтня.

Правильні варіанти заповнення координаторка продемонструвала у відео, розміщеного на сторінках ОПОРИ в соцмережах.

https://www.facebook.com/45461285107/videos/840011036804693

«Голосування за сільських, селищних, міських голів є вкрай легким, як ми завжди голосували у межах мажоритарної виборчої системи або за президента. Прості дані, ставимо галочку або хрестик», – каже експертка.
А от логіка, філософія бюлетеня за пропорційною виборчою системою в територіальних виборчих списках, за її словами, є дещо іншою.
«У бюлетені побачимо дві колонки даних. Перша зліва – назва політичної партії та її лідер, який не балотується у жодному територіальному окрузі, але на нього орієнтуються громадяни. Навпроти назви партії буде стояти простий квадратики, куди традиційно вписуємо галочку або хрестик. Далі побачимо список від 5 до 12 кандидатів, які мають номери. Заповнюючи бюлетень, необхідно вписати в індексний спосіб цифру кандидата, якого побачите справа списку партії. Голосувати потрібно саме за кандидата зі списку тієї партії, яку ви підтримали. У квадратик, що складається з двох частин, вписуємо лише ту цифру, яка стоїть навпроти кандидата, якому хочете надати перевагу. Таким чином ця особа має шанс просунутись вгору, якщо набере необхідну кількість голосів. Тоді ці списки дійсно буду відкритими, де рішення виборця є ключовим», – додає Ольга Айвазовська.
Як повідомлялося, Центральна виборча комісія запустила чат-бот (https://t.me/cvk_elections_bot), за допомогою якого можна отримати довідкову інформацію стосовно місцевих виборів 25 жовтня.
Інформація у чат-боті систематизована по блокам для конкретної категорії суб’єктів виборчого процесу: виборців, членів комісій, кандидатів та політичних партій.
Зокрема, виборці матимуть змогу не тільки отримати у доступній формі майже будь-яку інформацію, пов’язану з майбутніми виборами, а й швидко знайти місце розташування виборчої дільниці, де вони мають голосувати. Чат-бот стане в нагоді й виборцям з інвалідністю. Адже його програма дозволяє перевірити доступність всіх без винятку приміщень, де відбуватиметься голосування.

Спостерігачі проаналізували, скільки витратили кандидати на рекламу у Фейсбуці для жителів Херсонщини.

ОПОРА зафіксувала реєстрацію на посади голів декількох громад Херсонської області кандидатів, які мають однакові або співзвучні прізвища.

Громадянська мережа ОПОРА підготувала кілька інструкцій, які допоможуть виборцям правильно заповнити бюлетень з голосування на місцевих виборах 25 жовтня.

  •  25 жовтня 2020 року в Україні відбудуться перші місцеві вибори за новим виборчим законодавством. Обиратимуть депутатів місцевих рад – сільських і селищних, міських, районних та обласних, районних у містах (де вони є), а також міського голову Києва та голів майже усіх міст, сіл і територіальних громад.
  • Виборчий процес офіційно стартував 5 вересня.
  • Районні, обласні, районні у містах ради, а також сільські, селищні та міські ради з кількістю виборців понад 10 тисяч обиратимуться за пропорційною системою з відкритими списками.
  • Нова форма виборчих бюлетенів зустрінеться там, де виборці обиратимуть депутатів міської, селищної чи сільської ради, якщо в їхній територіальній громаді 10 тисяч і більше виборців (не мешканців у населеному пункті, а саме зареєстрованих виборців). Проголосувати потрібно буде одночасно і за партію, і за “свого” кон­крет­но­го кандида­та у ній.
  •  У містах і селищах з кількістю виборців до 10 тисяч залишиться мажоритарна система. Але округи будуть багатомандатними – в кожному зможе обратися від двох до чотирьох депутатів.