Суд скасував реєстрацію кандидатів від “Слуги народу” в Генічеську міську раду (доповнюється)

04 Жовтня 2020, 19:34

Херсонський окружний адміністративний суд визнав протиправною та скасував постанову Генічеської міської територіальної виборчої комісії щодо реєстрації кандидатів у депутати Генічеської міської ради від партії “Слуга народу.

Про це йдеться у рішенні суду від 4 жовтня, повідомляє сайт IPC-Генічеськ.

“Рішенням від 4 жовтня 2020 року у справі № 540/2881/20 Херсонський окружний адміністративний суд задовольнив позовну заяву кандидата у депутати Генічеської міської ради до Генічеської міської територіальної виборчої комісії Херсонської області, третя особа: Херсонська обласна організація ПП “Слуга народу”. Суд визнав протиправною та скасував постанову Генічеської міської ТВК Херсонської області від 29 вересня 2020 року № 22 “Про реєстрацію кандидатів у депутати Генічеської міської ради Генічеського району Херсонської області, включених до єдиного та територіальних виборчих списків кандидатів у депутати від Херсонської обласної політичної партії “Слуга народу” на перші вибори депутатів Генічеської територіальної громади та міського голови 25 жовтня 2020 року”. Підставою для задоволення позовних вимог став підтверджений судом у результаті дослідження доказів та допиту свідків факт подання представником Херсонської обласної організації ПП “Слуга народу” документів для реєстрації кандидатів у депутати після спливу строку, встановленого виборчим законодавством. Рішення не набрало законної сили та може бути оскаржене до суду апеляційної інстанції протягом двох днів з дня його проголошення”, – йдеться у повідомленні суду.

Як стало відомо сайту IPC-Генічеськ, наразі вирішується питання, чи подаватимуть незареєстровані кандидати апеляцію, юристи вивчають рішення суду.

Раніше координатор громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області Євген Гладкий прокоментував сайту IPC-Генічеськ рішення Генічеської ТВК щодо реєстрації кандидатів у депутати Генічеської міської ради від партії “Слуга народу (з 2.22 хвилини):

“Давайте дивитися на кодекс і закон, а не на особисту думку когось з членів комісії. У виборчому кодексі України чітко прописано і вказано, що документи (на реєстрацію кандидатів, – ред.) приймаються тільки до 24 вересня. Жодних інших умов стосовно цього питання в Кодексі не вказано, що можна з якихось причин подати документи пізніше цього строку. Якщо представник партії приніс докмуенти 26 вересня, то виборча комісія не мала права реєструвати такий список, тому що таке законом не передбачено”, – зазначив Євген Гладкий.

Як повідомлялося, Генічеська міська виборча комісія з перших місцевих виборів 25 жовтня 2020 року зареєструвала кандидатів у депутати Генічеської міської ради від партії “Слуга народу”Відповідне рішення було ухвалене на засіданні комісії 29 вересня.

28 вересня члени Генічеської ТВК проголосували за рішення відмовити кандидатам від партії “Слуга народу” в реєстрації, однак потім вирішили “переголосувати”, оголосити перерву та повернутися до цього питання наступного дня.

За словами голови ТВК Юрія Тутова, 24 вересня о 23.53 представник партії “Слуга народу” прибув до ТВК, але надав лише паспорт і ніяких інших документів, та заявив, що має намір здати пакет документів. Але, як він пояснив пізніше, за станом свого здоров’я, звернувся до лікаря, надаввідповідну довідку і заяву розглянути це питання. 26 вересня представник політичної партії прибув до комісії та здав документи”.

заява від представника партії “Слуга народу” до Генічеської міської ТВК

Нагадаємо:

  • 7 липня Верховна Рада призначила вибори до місцевих органів влади в Україні на 25 жовтня 2020 року. На окупованих територіях Криму і Донбасу місцеві вибори проводитись не будуть до припинення військової агресії Росії, виведення незаконних збройних формувань, відновлення контролю над державним кордоном України та відновлення конституційного ладу та правопорядку на цих територіях.
  • 5 вересня офіційно стартував виборчий процес з проведення місцевих виборів.
  • Згідно календарного плану ЦВК, з 15-го і до 24-го вересня політичним партіям необхідно було провести конференції обласних організацій з висунення кандидатів. Такі ж терміни визначалися і для реєстрації цих кандидатів.