Правозахисники закликають уряд відреагувати на критичну гуманітарну ситуацію на окупованих територіях

29 Жовтня 2020, 20:32

Українські правозахисні організації стурбовані ситуацією, яка виникла внаслідок пандемії на тимчасово окупованих територіях. Наразі громадяни України, які проживають на ТОТ, не мають можливості отримати якісний медичний супровід, відсутній постійний контакт із сімейним лікарем для контролю свого стану здоров’я.

Про це йдеться у відкритому зверненні до прем’єр-міністра України  Дениса Шмигаля та віцепрем’єр-міністра України, міністру з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова.
Громадські організації звертаються до Уряду з пропозицією відреагувати на критичну гуманітарну ситуацію на ТОТ і провести термінове засідання Уряду чи урядову нараду під головуванням Прем’єр-міністра або профільного віцепрем’єр-міністра України та спростити процедури оформлення і надання гуманітарної допомоги міжнародними організаціями.
Правозахисники наголошують, що на території ОРДЛО та окупованого Криму коронавірус неконтрольовано поширюється через відсутність коректної оцінки рівня захворюваності на COVID-19 та масового тестування. Відбувається колапс медичної системи на окупованих територіях, оскільки медики не справляються з навантаженням, в окремих населених пунктах йдеться про перевантаження медзакладів утричі, використовуються санаторії, не призначені для перебування хворих і без медичного персоналу. Час очікування машини швидкої допомоги може становити до  10 годин через перезавантаження лікарень, подекуди  медики взагалі не виїздять на виклик. Крім того, у цивільного населення обмежений доступ до медичної допомоги на ТОТ та до лікарських засобів.
А міжнародні гуманітарні організації, які направляють вантажі для протидії поширенню коронавірусу, стикаються із законодавчими перепонами й бюрократичними складнощами.
Під відкритим зверненням залишили підписи організації: БФ “Восток SOS”, Центр прав людини ZMINA, ГО “Донбас СОС”, БФ “Стабілізейшен Суппорт Сервісез”, Громадський холдинг “ГРУПА ВПЛИВУ”, БФ “Право на захист”, ГО “КримSOS”, ГО “Трибун”.
Раніше Кримська правозахисна група (КПГ) повідомляла, що вокупованому Криму «влада» навмисне приховує реальну кількість людей, які померли від COVID-19 на півострові. Це демонструє як РФ не дотримується своїх міжнародних зобов’язань щодо захисту цивільного населення від пандемії, не забезпечуючи на півострові необхідну діяльність медичних і санітарних установ.

Нагадаємо: